FietsDNA 2020: Vlaming heeft sterke verwachtingen over het fietsbeleid


Naarmate de Vlaming meer fietst, formuleert hij de verwachtingen over degelijk fietsbeleid ook sterker. Dat is de belangrijkste conclusie uit het opvallend cijfermateriaal van FietsDNA, een tweejaarlijks onderzoek van Fietsberaad Vlaanderen. De vraag naar bredere fietspaden en kwalitatievere fietsenstallingen klinkt steeds luider. De deelfietsen winnen aan terrein.

Voor het onderzoek nam Fietsberaad Vlaanderen in samenwerking met studiebureau Traject en Profacts een betrouwbare steekproef van de Vlaamse bevolking, verspreid over verschillende steden en gemeenten in verschillende provincies en leeftijdsklassen. Het is de tweede keer dat Fietsberaad Vlaanderen dit onderzoek deed, na een eerste editie van FietsDNA in 2018.

Wat zijn de belangrijkste lessen uit de editie van 2020?

  1. Vlamingen willen een betere fietsinfrastructuur en meer voorzieningen
    Vlamingen vinden Vlaanderen nog even fietsvriendelijk als in 2018. Wel zijn ze vragende partij voor meer voorzieningen voor de fiets: degelijke fietsenstallingen in combinatie met een robuust fietsnetwerk. Naarmate de Vlaming meer fietst, formuleert hij die verwachtingen ook sterker.
  2. 6 op de 10 Vlamingen wil meer plaats voor de fiets
    6 op 10 Vlamingen vindt het belangrijk om naast elkaar op het fietspad te kunnen rijden en elkaar veilig te kunnen inhalen. De Vlaming erkent duidelijk het sociale aspect van fietsen. De toenemende verscheidenheid aan fietsen met verschillende snelheden op het fietspad, versterkt de nood aan een bredere fietsinfrastructuur.
  3. Het gebruik van deelfietsen breekt door
    Het aantal Vlamingen dat gebruik maakte van een deelfietssysteem kende een enorme stijging van 2% in 2018 naar 9% in 2020. De deelfiets wordt een belangrijk onderdeel van ons mobiliteitssysteem, vooral in stedelijke regio’s én in combinatie met het openbaar vervoer.

Meer informatie over het onderzoek, de methodologie en de significante verschillen ten opzichte van de vorige editie staan in het document hieronder.

De bijgaande brochure biedt slechts een overzicht van de opmerkelijkste cijfers en analyses, samen met gegevens van andere partijen. Daarmee willen we iedereen in het fietsbeleid stimuleren om voldoende gegevens en argumenten te verzamelen om het fietsbeleid vorm te geven.

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Bakfietsdelen Leuven – Mechelen – Pelt

Rapport

FietsDNA 2022: Vlaanderen telt meer en tevreden fietsers

Nieuws

Vlaamse steden en gemeenten investeren steeds meer in de fiets