Detectie in fietsenstallingen: Velopark weegt scenario’s tegen elkaar af


Hoe kun je nagaan hoe lang een fiets al in een fietsenstalling staat? En als je die wilt verwijderen, weet je dan ook om welke fiets het exact gaat en waar die zich bevindt? Kun je de eigenaar ervan contacteren? Wat is de eenvoudigste manier om te weten hoeveel fietsen er momenteel aanwezig zijn? En is het nodig om daarvoor poortjes te installeren aan de ingang? Velopark.be maakte een analyse van verschillende mogelijkheden om zowel fietsen als fietsers te detecteren in fietsenstallingen. 

Velopark.be is een project van Fietsberaad Vlaanderen dat alle informatie over fietsenstallingen in België verzamelt en publiceert. Zo zijn alle gegevens over fietsenstallingen in het land op een uniforme manier beschikbaar voor fietsers, maar ook voor online kaarten, routeplanners, fietsnavigatiesystemen en iedereen die veilig en efficiënt fietsparkeren wil stimuleren.

Tijdens het project werd onderzocht hoe het velopark.be platform aangevuld kan worden met toepassingen om het stallen van fietsen efficiënter en veiliger te maken. Verschillende logica’s worden bestudeerd, samen met hun impact. Enerzijds de impact op de efficiëntie van de stalling – omdat fietsen de maximum stallingsduur niet overschrijden – en anderzijds op de diefstalveiligheid. 

De volgende logica’s worden bestudeerd: telsystemen aan de in & uitgangen van de stalling, het installeren van poortjes of hekjes, toepassingen die een fiets aan een fietser koppelen en systemen die registreren op niveau van het fietsenrek. Daarnaast wordt ook stilgestaan bij de systemen voor toegangscontrole en hoe er compatibiliteit voorzien kan worden tussen systemen van verschillende uitbaters.

Lees ook het andere rapport van Velopark “Omgevingsanalyse: wat bestaat er al rond digitaal fietsparkeren?”

Dit vind je zeker ook interessant

Artikel

Modernisering van fietskluizen aan Nederlandse stations

Artikel

Fietsparkeren in Eindhoven: van beleid tot praktijk

Nieuws

Tien cijfers over fietsparkeren aan Nederlandse treinstations