Succes groepsaankoop en testmoment e-fietsen (Duffel, Willebroek, Lier, Mechelen)

De gemeenten Duffel en Willebroek en de steden Lier en Mechelen organiseerden in 2016 – 2017 samen een groepsaankoop van elektrische fietsen en bakfietsen. Dankzij deze actie kunnen de inwoners genieten van een lagere aankoopprijs. Het werd meteen een groot succes.

De verkoop van de elektrische fiets zit al een tijdje in de lift en wordt ook steeds belangrijker voor woon-werkverkeer. Wel blijkt dat de kostprijs van zo’n fiets echter een belangrijke drempel vormt. Daarom organiseerden de gemeente Duffel samen met de gemeente Willebroek en de steden Lier en Mechelen een groepsaankoop voor elektrische fietsen en bakfietsen. Een groepsaankoop kan namelijk die financiële hindernis wegnemen, aangezien deelnemers op die manier een e-fiets kunnen aankopen onder meer gunstige voorwaarden.

Niet enkel de kostprijs komt zo voordeliger uit, maar ook de dienst-na-verkoop, zoals herstellingen en onderhoud. Daarnaast hoeven de kopers niet zelf op zoek te gaan naar alle informatie rond elektrische fietsen.

De gemeenten organiseerden ook enkele testmomenten, zodat iedere geïnteresseerde de fietsen zelf kon uitproberen. Wie woont of werkt in de een van de deelnemende gemeenten, kon daarna zijn/haar favoriete model bestellen. Het persbericht waarin deze testmomenten werden aangekondigd, vind je terug in de bijlage.

Groepsaankoop e-bikes Duffel, Lier, Mechelen, Willebroek

Initiatiefnemers

  • Gemeente Duffel

Contact

Locatie

Duffel, Lier, Mechelen, Willebroek

Betrokken partijen

De lokale besturen van de deelnemende gemeenten deden voor de organisatie van de groepsaankoop een beroep op de Intergemeentelijke Vereniging voor Ontwikkeling van het Gewest Mechelen en Omgeving (IGEMO). Die ontwikkelde een bestek met de nodige specificaties voor de elektrische fietsen en bakfietsen.

Inwoners beslissen

Wel zijn het de inwoners zelf die via een stuurgroep alle beslissingen hebben genomen. Zestien inwoners van de vier deelnemende gemeenten vulden na een testmoment vragen in over het gebruiksgemak en de fietservaring. Op basis van de analyse van die resultaten, selecteerden de stuurgroepsleden uiteindelijk het winnende model van elektrische fiets en bakfiets. Daarnaast selecteerden ze welke leverancier de fietsen uiteindelijk zou aanleveren.

Ten slotte staat een lokale fietshandelaar per deelnemende gemeente in voor de levering en opvolging van de bestelling. Om samenwerking met hen te garanderen, moesten de inschrijvende fietsenleveranciers een samenwerkingsovereenkomst sluiten met minimaal één lokale fietshandelaar van elke betrokken gemeente.

Evaluatie

De groepsaankoop leverde de volgende resultaten op:

  • De inwoners en werknemers van de deelnemende gemeenten kochten in totaal meer dan 400 elektrische (bak)fietsen aan (360 elektrische fietsen en 41 bakfietsen).
  • De gemeente Duffel was de koploper. De Duffelaars kochten namelijk 135 elektrische fietsen aan.
  • Mechelaars kozen opvallend meer voor een elektrische bakfiets.
  • In Lier en Willebroek was de groepsaankoop minder succesvol.
  • 79 % van de bestelde elektrische fietsen zijn damesmodellen.

Investering

2016 – 2017

  • Totale budget voor IGEMO: 11 000 EUR (elke gemeente betaalde 2 750 EUR)

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Succesvolle samenkopen elektrische fietsen (regio Rivierenland)

Nieuws

Vlaamse overheid organiseert testdagen voor speed pedelecs zonder papieren

Nieuws

Brusselse elektrische deelfietsen halen 250.000 euro op via crowdfunding