Rechtsaf door rood voor fietsers (Waarschoot)


Sinds begin 2015 mogen fietsers in Waarschoot op twee kruispunten rechtsaf slaan, door het rode verkeerslicht. Rechtdoor rood mag op één bepaald punt. De maatregel werd ingevoerd om het fietscomfort te verhogen. Het wordt kenbaar gemaakt via een verkeersbord: een gele fiets in een omgekeerde driehoek met een pijl om de toegelaten richting waarin de fietsers mag rijden aan te geven. Waarschoot toont aan dat ook een kleine gemeenten deze fietsvriendelijke maatregel kan invoeren.

Het rechtsaf door rood werd toegestaan op twee kruispunten waar een fietspad voorhanden is na het verkeerslicht. Veel fietsers fietsten reeds rechtsaf door het rood waarbij ze, indien ze betrapt werden, een pv kregen.

Rechtsaf door rood werd uitgevoerd op twee ‘speciale’ kruispunten: de tegenoverliggende straten die de Stationsstraat kruisen liggen niet recht tegenover elkaar.

 1. Op het kruispunt van de Stationsstraat en de Nieuwstraat:
  • komende uit de Nieuwstraat richting Dorp;
  • komende uit de Metaalstraat richting Lembeke;
 2. Op het kruispunt van de Stationsstraat en Molenstraat:
  • komende uit de Stationsstraat richting Molenstraat;
  • komende uit de Molenstraat richting Lembeke
  Rechtdoor door rood mag ter hoogte van Stationsstraat nr. 79-81.

Initiatiefnemers

 • Gemeente Waarschoot

Contact

Johan De Muynck

 • Stedenbouwkundig ambtenaar en milieuambtenaar Dienst Grondgebiedzaken
 • 09 250 59 15
 • 0478 80 22 79
 • johan.demuynck@waarschoot.be

Locatie

Zie hierboven

Betrokken partijen

De projectverantwoordelijke was de Dienst Grondgebiedzaken. De dienst gemeentewerken werd betrokken voor de opmaak van het bord, en de plaatsing ervan. De externe firma Janssens (Lokeren) was verantwoordelijk voor de productie van de bordjes.

Verder heeft de gemeente een mobiliteitscommissie, waarin verschillende adviesraden zijn vertegenwoordigd (jeugd, senioren etc.). Geïnteresseerde burgers kunnen hier ook deel van uit maken. De mobiliteitscommissie dient als adviserend orgaan en heeft overigens het voorstel gedaan.

Evaluatie

De gemeente stelt vast dat nu nog meer mensen dan vroeger rechtsaf slaan / rechtdoor rijden door het rood. Waarschoot is voorlopig niet van plan het principe elders ook uit te voeren.

Investering

2015

Het gaat om een klein bedrag. De bordjes werden meegenomen in een grotere bestelling.

Dit vind je zeker ook interessant

Magazine

Lees ons magazine Sterk Fietsbeleid van juni 2020

Rapport

Veiligheid en fietscomfort aan verkeerslichten

Nieuws

Hasselt start met plaatsen van fietsbaren