Park and bike met Blue-bikes (Lier)


Dit project werd geïnitieerd naar aanleiding van een vraag van het fietspunt om een ruimer systeem van deelfietsen uit te bouwen. In het beleidsplan van de stad stond reeds de ambitie om extra huurfietsen in Lier aan te bieden. Het centrale idee is om randparkings en busstations aantrekkelijker te maken door voor de laatste kilometer (tot in het stadscentrum) Blue-bikehubs te voorzien. De afstand om van de rand te voet naar het stadscentrum te komen wordt beschouwd als lang , maar per fiets is die perfect overbrugbaar. Zo zullen ook minder mensen met de auto tot in het stadscentrum komen. Bovendien hebben de bezoekers op de Blue-bike meer flexibiliteit om ook in de stad meerdere plaatsen aan te doen (winkels, horeca, toeristische locaties,…)

Er was een bestaande Blue-bikehub aan het trein- en busstation aan het Leopoldplein. Dit concept wordt uitgebreid naar de andere kant van de stad door een hub in te planten aan de grootste randparking (De Mol), waar ook bussen passeren, en aan de Veemarkt waar er een belangrijk busstation én een randparking is. Klanten betalen 1 euro per rit (max. 24u) en een abonnement van 10 euro per jaar.

Initiatiefnemers

  • Stad Lier

Contact

Karin Van Asch

  • Stad Lier – Consulent Mobiliteit
  • 03 8000 383
  • 0494 52 44 28
  • karin.vanasch@lier.be

Locatie

Belangrijke knooppunten in Lier: trein en busstation, randparkings met openbaar vervoer
bediening

Betrokken partijen

NMBS – Blue Mobility, De Lijn en het Fietspunt (uitgebaat door Werkmaat) werden bij dit project betrokken.

Evaluatie

Het systeem van de Blue-bikes is oorspronkelijk gestart als een aanvulling op het openbaar vervoer en met name de trein (de NMBS was de initiatiefnemer). Het project in Lier bewijst – nog voor het volledig is uitgerold – dat het systeem ook een goeie bijdrage kan leveren aan het succes van het concept Park&Ride en op langere termijn aan het autoluw maken van de stadskern. Daardoor wordt ook een betere omgeving gecreëerd om te fietsen.

Investering

2012 – 2016

  • Kostprijs voor de stad: 8 800 EUR/jaar (zonder BTW)
  • Eenmalige kostprijs installeren fietsenstallingen: 3 600 EUR

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

20.03.2023 // Webinar Deelfietsen

Minstens 8 fietsplaatsen per trein

Nieuws

Word gratis lid bij Blue-bike tijdens de zomermaanden