Mobiele fietsenstalling verhoogt bewustzijn (Hasselt)


De stad Hasselt plaatste in april 2015 een mobiele fietsenstalling aan de Kunstlaan, ter hoogte van het cultureel centrum. Met deze fietsenstalling wil de stad bewustzijn creëren rond de openbare ruimte en de invulling daarvan. De fietsenstalling vervangt immers een autoparkeerplaats. De bedoeling is om deze fietsenstalling een tijdje te laten staan, zodat men er aan gewoon kan worden. Daarna wordt de fietsenstalling weer verplaatst, en komt er een permanente stalling in de plaats.

De  stad  Hasselt  wenst  ten  volle  in  te  zetten  op  de  fiets  als  verplaatsingsmiddel  in  de  stad.  Daarvoor  neemt  ze  tal  van  maatregelen.  Eén  daarvan  is  een  opvallende  mobiele  fietsenstalling.  Met  de  fietsenstalling  wil  de  stad  mensen  bewust  maken  over  de  mogelijke  invulling  die  je  kan  geven  aan  de  openbare  ruimte.  Kies  je  voor  het  behoud  van  één  parkeerplaats  of  creëer  je  een  fietsenstalling  voor  10    fietsen?

Bij de plaatsing van de eerste fietsenstalling in de Kunstlaan, die feestelijk  werd geopend, waren burgers niet betrokken. Er kwamen veel reacties op de mobiele  fietsenstalling, zowel positieve als negatieve. De stad is van plan om nog vijf  mobiele fietsenstallingen te plaatsen in het centrum. Hierbij zal er meer ingezet  worden op participatie, in de eerste plaats met de buurtbewoners.

Er komt in 2016 tevens een monitoringsysteem om alle fietsenstallingen  systematisch te tellen.

Mobiele fietsenstalling in de Kunstlaan in Hasselt

Initiatiefnemers

  • Stad Hasselt

Contact

Maarten De Schepper

  • Stad Hasselt – Dienst Mobiliteit & Parkeren
  • +32 11 23 93 61

Locatie

Hasselt (Kunstlaan)

Betrokken partijen

De fietsenstaling zelf is afkomstig van Cyclehoop, een bedrijf uit Londen. In het project waren de dienst mobiliteit en de uitvoerende dienst betrokken.

Evaluatie

Er is geen monitoring gebeurd van het gebruik van de fietsenstalling. Het lijkt er echter op dat de doelstelling om bewustzijn te creëren bij de bewoners en bezoekers van de stad geslaagd is.

Investering

2015 (plaatsing eerste fietsenstalling)

Aankoop en levering fietsenstalling: € 8 000

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Fietsparkeren in Grimbergen: de juiste fietsenstalling op de juiste plaats

Artikel

Modernisering van fietskluizen aan Nederlandse stations

Artikel

Fietsparkeren in Eindhoven: van beleid tot praktijk