Fietswrakvakken voorkomen weesfietsen in fietsenstallingen in Gent


Projectomschrijving

De fietswrakvakken moeten het aantal weesfietsen in de stad Gent helpen terugdringen. Weesfietsen zijn fietsen die maandenlang in gewone stallingen blijven staan omdat ze defect of vergeten zijn. Ze nemen de plaats in van fietsen die wel nog in gebruik zijn en vormen bovendien een obstakel als ze rondslingeren.

Fietsen die in de fietswrakvakken achterblijven, worden opgehaald door De Fietsambassade. Een deel van deze fietsen wordt hersteld en omgetoverd tot nieuwe tweedehandsfietsen. Fietsen die in te slechte staat zijn, worden gedemonteerd. De onderdelen die hergebruikt kunnen worden, dienen voor herstellingen van andere fietsen.

De fietswrakvakken zijn een extra maatregel ter voorkoming van weesfietsen. De Fietsambassade houdt daarnaast ook controlerondes waarbij fietsen in slechte staat een label rond het stuur of zadel krijgen. Als er na enkele weken geen eigenaar van de fiets opduikt, wordt deze meegenomen. De Fietsambassade is wettelijk verplicht om deze fietsen nog drie maanden in bewaring te houden voor het geval er zich toch nog een eigenaar meldt. Deze wettelijke verplichting geldt niet voor de in de fietswrakvakken geplaatste fietsen.

Evaluatie

Resultaten 2023

  • In 2023 werden 553 fietsen achtergelaten in de Gentse fietswrakvakken. Dat is meer dan 10 procent van het aantal weesfietsen dat De Fietsambassade daarnaast zelf nog ophaalt in de Gentse straten.
  • In het eerste jaar werden in totaal zo’n 1.600 onderdelen gerecupereerd. Vooral de wielen en de naafversnellingen bleken vaak nog bruikbaar te zijn.
  • Het oorspronkelijke aantal van 6 locaties werd al uitgebreid met extra locaties wegens het grote gebruik ervan.

Win-win voor iedereen

Fietswrakvakken zijn een echte win-win: ze bieden burgers een gemakkelijke en efficiënte manier om een fiets die ze niet meer nodig hebben van de hand te doen en het bespaart personeelstijd en infrastructuur bij de Fietsambassade. Het moeilijkste is om goede locaties te vinden die vlot toegankelijk zijn maar toch enige sociale controle hebben om sluikstorten tot een minimum te beperken. Het vergt overtuigingskracht om organisaties, stadsdiensten, etc. te overtuigen om een locatie ter beschikking te stellen. Het is daarom belangrijk een goede relatie op te bouwen en te onderhouden met de organisaties die plaats voorzien.

Investering

2023

  • Budget: € 7.500 (Conceptontwikkeling: visual, reglement, …)
  • Investeringskost per fietswrakvak: € 300
  • Financiële partners: 100% Stad Gent
  • Indeling budget: er is een kleine investerings- en opstartkost. De beheerskosten zijn budgetneutraal tot zelfs licht winstgevend, afhankelijk van het weesfietsenbeleid. Er moet regelmatig gecontroleerd en leeggemaakt worden, maar er gaat minder tijd naar het opsporen en ophalen van weesfietsen op het openbaar domein.

Initiatiefnemers

  • Stad Gent
  • Fietsambassade

Contact

Stijn Lewyllie

  • Algemeen coördinator De Fietsambassade,
  • stijn.lewyllie@stad.gent

Locaties fietswrakvakken: adressen en Google Maps

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Autoparking Sint-Michiels Gent wordt fietsenparking tijdens evenementen

Nieuws

Gent, Dilsen-Stokkem en Boechout zijn fietsgemeentes van 2024

Praktijk

Succesvol pilootproject in Gent: vierkant groen draagt bij aan verhoogde verkeersveiligheid