Fietsparkeren onder het Operaplein in Antwerpen


Samenvatting

Op 1 december 2020 opende de stad Antwerpen een nieuwe ondergrondse fietsenstalling aan de Teniersplaats. Ze is een onderdeel van het grote mobiliteitsproject Noorderlijn en wordt beheerd door Indigo Park Belgium. De fietsparking telt in totaal 267 plaatsen, waarvan 9 voor bakfietsen. Je kan er de eerste 24 uur gratis parkeren.

Projectomschrijving

De fietsparking onder de Teniersplaats is 24/7 toegankelijk en permanent bewaakt via camera’s, aangesloten op een controlekamer. Daarnaast zijn er ook regelmatige, fysieke controles. De publieke parking is de eerste 24 uur gratis. Nadien betaal je 1 euro per dag. Buurtbewoners betalen 5,60 euro per maand voor een gewone fiets en 11,20 euro per maand voor een bakfiets.

Het toegangssysteem is ontwikkeld voor de Nederlandse spoorwegen en is een Belgische primeur. Door een abonnement of een betaalkaart te scannen, kan je de toegangspoortjes openen om met je fiets binnen en buiten te rijden. Het systeem detecteert de fiets vanaf dat het voorwiel over de mat aan de poortjes rijdt. Uiteraard gaat er pas geld van je rekening als je je fiets langer dan 24 uur hebt gestald.  De toegang via bankkaart is enkel van toepassing voor het publieke gedeelte en dus eerder voor sporadische bezoeken. De verwerking van (persoons)gegevens gebeurt op basis van een token. De bank geeft het token bij het invoeren van de bankkaart aan de ingang. Dat tokennummer is dan de identificatie van de klant. Enkel de laatste 4 nummers van de bankkaart zijn zichtbaar in het systeem. Zo is alles GDPR-conform. Als de gebruiker moet betalen, gebeurt dit op dezelfde manier als wanneer hij in een winkel een aankoop zou doen (contactloos of met pin-code). De toegang voor abonnementhouders verloopt met een badge, niet met de bankkaart. Deze maandabonnementen worden met Indigo Belgium afgesloten.

In de fietsenstalling zijn er verder ook nog gratis oplaadlockers voor elektrische fietsen, een herstelpaal en een scherm aan de ingang met het aantal vrije plaatsen. 

De ondergrondse fietsenstalling, op niveau -1, is strategisch gelegen omwille van het mobiliteitsknooppunt vlak bij de Meir. Ze vormt het sluitstuk van de Noorderlijn, met metro-, tram- en busverbindingen in alle richtingen. Vlak bij de fietsenparking kan je dus meteen overstappen op tram, metro of bus en ook het station Antwerpen-Centraal is vlakbij. Bezoekers kunnen ook gemakkelijk te voet Antwerpen verkennen of een dagje winkelen. Deze parking is dus ook een belangrijke ontwikkeling voor de lokale handelaars en moet nog meer mensen aanmoedigen om met de fiets te komen shoppen.

Betrokken partijen

De fietsparking wordt uitgebaat door Indigo Park Belgium en wordt gefinancierd door de inkomsten van de publieke autoparking. Het project maakt deel uit van een concessie voor diensten met inbegrip van uitbating, beheer en onderhoud van het parkeercomplex onder het Operaplein. 

Evaluatie

De stad Antwerpen heeft de ambitie een aantrekkelijke vooruitstrevende fietsparking aan te bieden. De concessiehouder zorgt daarbij voor een innovatieve totaalinrichting van de fietsparking. De stad komt met extra (buurt)fietsenstallingen tegemoet aan de stijgende vraag naar fietsparkeerplaatsen. Mensen die hun fiets thuis niet kwijt kunnen of veilig stallen krijgen zo meer opties in hun buurt. Meer ondergrondse fietsenstallingen zoals deze onder het Operaplein houden ook het openbaar domein vrij en verlagen het aantal wildgeparkeerde fietsen.

Investering

2020 

De totale projectkost van de fietsenparking bedraagt 141.700 euro, met een jaarlijkse kost voor licenties en hosting van 3.600 euro.

Initiatiefnemers

  • Stad Antwerpen, buurtparkeren

Contact

Nils Ceuppens

  • nils.ceuppens@antwerpen.be

Heb je als gebruiker van de fietsparking een vraag? Dan kan je bij Indigo terecht: 04 268 25 42

Locatie

Operaplein, Antwerpen

Lees hier de reportage met mobiliteitsschepen Koen Kennis uit ons magazine Sterk Fietsbeleid