Fietsparkeerplaatsen vervangen autoparkeerplaatsen in winkelstraat (Deinze)


De stad Deinze heeft in 2014 besloten om de bestaande autoparkeerplaatsen in haar winkelstraat om te vormen tot fietsparkeerplaatsen. De stad plaatste elf fietsbeugels om de winkelende fietser plaats te bieden.

De Tolpoortstraat is de winkelstraat van Deinze. Bovendien verbindt ze het station met de Markt via een oversteek over de Leie (Tolpoortbrug). De Tolpoortstraat is een straat met tweerichtingsverkeer en met fietslogo’s gemarkeerd op de rijbaan. Aan twee zijden is er een langsparkeerstrook voorzien. De voetpaden in de straat hebben een standaardbreedte. Voor fietsparkeren waren er tot voor de ingreep geen voorzieningen, waardoor fietsen vaak tegen de gevels werden geplaatst. Dat zorgde voor hinder voor voetgangers.

In 2014 organiseerde de stad Deinze in het kader van het nieuwe mobiliteitsplan participatieavonden. Daarin kwam het gebrek van fietsparkeerplaatsen in de winkelstraat naar boven bij zowel bewoners als bezoekers van de winkelstraat.

Dit momentum werd door de burgemeester en schepen opgepikt en ze speelden meteen in op de mogelijkheden die zich aanboden: om de Tolpoortstraat aantrekkelijker te maken werden terrassen geplaatst door middel van parklets aan alle horecazaken en werden elf fietsbeugels geplaatst. Elke parklet neemt een parkeerplaats in, voor de fietsbeugels moesten drie parkeerplaatsen wijken.

Tussen de beugels is er een relatief grote afstand. Zo kunnen fietsers aan de twee kanten van de beugel hun fiets plaatsen, ook met fietszakken. Zelfs bakfietsen vinden op die manier een plek zonder dat sturen in elkaar haken of remkabels losgetrokken worden. De fietsparkeerplaatsen kregen de naam ‘Fietshaven’.

Deinze fietsparkeerplaatsen winkelstraat (Tolpoortstraat)

Initiatiefnemer

  • Stad Deinze

Contact

Marit De Wilde

Locatie

Tolpoortstraat in Deinze

Betrokken partijen

De plaatsing van de Fietshaven viel samen met de opening van de nieuwe Standaard Boekhandel. De eigenaar werd betrokken in de planning ervan. Bovendien ziet ook de Dienst Stedenbouw toe op de voorziening van fietsparkeerplaatsen bij nieuwe projecten.

Evaluatie

Zowel bewoners als bezoekers van de winkelstraat zijn tevreden met de Fietshaven.

Voorts bestaat er een ruimer fietsparkeerplan in de stad Deinze waarbij verschillende plaatsen in het centrum voorzien worden van fietsparkeerplaatsen. Samen met andere maatregelen voor de fiets leverde dit Deinze de titel van Fietsstad 2015 op.

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Mobiliteitsplannen op maat van winkelstraten (COVID-19)

Praktijk

Fietsparkeren in de openbare ruimte (COVID-19)

Praktijk

Circulatieplan voor fietsparkeren (COVID-19)