Fietsmatten ordenen kortparkeren van fietsen (Gent)


Verschillende gemeenten zoeken oplossingen voor bezoekers die hun fiets korte tijd willen stallen, zonder dat ze de orde op het openbaar domein verstoren. Echte fietsstallingen kunnen op bepaalde plaatsen ongewenst zijn, omdat fietsen er dan mogelijk lang gestald worden. De stad Gent experimenteerde in 2015 daarom met “fietsmatten”.

De ‘fietsmat’ is eigenlijk een flexibel fietsvak. Het grote verschil is dat de fietsmatten tijdelijk worden ingezet. Daarvoor wordt een een mat gebruikt die weer weggenomen kan worden. Je kan een fietsmat ook gebruiken om uit te zoeken wat een geschikte locatie is voor een fietsvak of om op piekmomenten tijdelijk extra fietsparkeerplekken te voorzien.

De stad Gent zette de fietsmatten in om in het historische centrum te testen of een permanent fietsvak zinvol is. Daarnaast ze de stad ze ook in als een tijdelijke fietsvak tijdens evenementen of ludieke fietscampagnes.

Fietsmat in Gent

Initiatiefnemers

  • Stad Gent
  • Mobiliteitsbedrijf

Locatie

Gent

Evaluatie

De ervaringen zijn wisselend. De kleuren en afbeeldingen kunnen naar wens worden aangepast. Om een fietsmat op zijn plek te houden is een zwaar materiaal nodig. De mat in Gent bleef een aantal maanden liggen en de stad koos voor een drainagemat en strooizand als ondergrond. Een mat die voor korte periode wordt neergelegd is vaak lichter waardoor ervoor gezorgd moet worden dat de mat netjes blijft liggen. In alle gevallen moet de mat hard genoeg zijn om te voorkomen dat fietsen omvallen.

De volledige evaluatie vind je terug in de bijlage.

Dit vind je zeker ook interessant

Artikel

Modernisering van fietskluizen aan Nederlandse stations

Artikel

Fietsparkeren in Eindhoven: van beleid tot praktijk