Autovrije Zondag 2022 in Brugge: Back to the roots


Samenvatting

De stad Brugge legt voor haar Autovrije Zondag in september nadrukkelijk de focus op de duurzame mobiliteit van de toekomst. De stad nodigt bewoners uit om actief mee na te denken over de invulling van de verkeersvrije straten, waaronder voor het eerst ook een gedeelte van de ringweg rond de stad.

Projectomschrijving

De afgelopen jaren was Autovrije Zondag in Brugge telkens een groot volksfeest. Ook dit jaar maakt de stad op zondag 18 september opnieuw heel wat straten verkeersvrij. Ze vertrekt daarbij vanuit drie basisprincipes, die de nadruk van Autovrije Zondag weer volledig op duurzame mobiliteit leggen:

  1. Elke dag is een goede dag om je auto aan de kant te laten staan.
    Een structurele communicatiecampagne van de stad draagt deze boodschap consequent uit naar de Bruggelingen. Hiermee keert ze terug naar een van de kernboodschappen uit de beginjaren van Autovrije Zondag. ‘Back to the roots’ dus.
  2. Openbare ruimte teruggeven aan de Bruggeling.
    Een dagje autorust is de ideale gelegenheid om mensen, ook buiten het historisch centrum, een andere beleving te geven van de publieke ruimte. Zo zal de ringweg rond de stad dit jaar voor het eerst gedeeltelijk parkeer- en autovrij zijn. Buurtbewoners kunnen input geven om die vrijgekomen ruimte in te vullen met allerlei activiteiten.
  3. Mobiliteit van de toekomst.
    In lijn met het stedelijk Klimaatplan 2030, waarin duurzame mobiliteit een belangrijke rol speelt, kijkt Brugge tijdens Autovrije Zondag naar de toekomst. De stad wil mensen aanzetten om na te denken over hun eigen mobiliteitsgedrag. Via campagnes, infomomenten en activiteiten zal de stad verschillende duurzame vervoersmogelijkheden in de verf zetten. Daarbij is er ook aandacht voor infrastructuuraanpassingen die de stad de afgelopen jaren leefbaarder en verkeersveiliger maakten.

Participatie

In aanloop naar de Autovrije Zondag in september begon de stad in mei met een campagne rond duurzame mobiliteit. Als deel van die campagne maakt ze onder meer een mobiliteitsbudget van 500 euro vrij voor wie zijn nummerplaat laat schrappen. Daarnaast zoomt de campagne ook in op de voordelen van deelwagens en op cargobikes voor ondernemers. Vanaf juni 2022 volgen dan nog meer acties ter voorbereiding op Autovrije Zondag. Zo zet Brugge onder andere de uitdaging van 30DagenMinderWagen actief in de verf. De hele zomer lang zijn alle winkelstraten in de binnenstad op zaterdag én zondag autoluw. Tot slot sprokkelt de stad, samen met Brugge Plus, op dit moment al ideetjes en voorstellen voor leuke activiteiten tijdens de Autovrije Zondag. Buurtbewoners en wijkcomités kunnen actief meedenken en meedoen. Ze krijgen daarvoor financiële ondersteuning van de stad.

Evaluatie

Na de Autovrije Zondag in september evalueert de stad het nieuwe concept. Ook de winkelstraten die tijdens de zomermaanden autoluw waren krijgen dan een evaluatie, met mogelijkheid om dit principe permanent in te voeren.

Initiatiefnemers

  • Stad Brugge, dienst Mobiliteit

Contact

Klaas Evers

Meer weten

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Brugge neemt gevaarlijke fietspaaltjes weg voor meer veiligheid op de weg

Nieuws

UCI Bike Forum nodigt uit in Brugge

Praktijk

Wekelijkse autoluwe zondagen in Zwevegem naast Autovrije Zondag