Gfietst.be: deelplatform voor aangepast fietsplezier in Vlaanderen


Samenvatting

Met het platform Gfietst.be wil G-sport Vlaanderen fietsen toegankelijker maken voor mensen met een beperking of voor wie een gewone stadsfiets niet geschikt is. Gfietst.be bundelt alle locaties in Vlaanderen waar aangepaste fietsen verhuurd worden. Daarnaast wordt een overzicht aangeboden van de verschillende types aangepaste fietsen, zodat gebruikers kunnen ontdekken welke fiets het beste bij hen past. De deelpunten die zich registreren op Gfietst.be vormen een netwerk om kennis uit te wisselen via community events. Samen met partnerorganisatie Mobiel 21 wordt er bovendien aandacht besteed aan verkeersveiligheid en de opleiding van buddy’s en begeleiders. Op deze manier kan echt iedereen genieten van veilige fietsplezier, ongeacht leeftijd, gezondheid of beperking.

Projectbeschrijving

Iedereen moet kunnen genieten van fietsen, ongeacht leeftijd, gezondheid of beperking. Voor mensen met een beperking is fietsen, na wandelen, de populairste vorm van bewegen. Toch zijn er nog veel obstakels bij het vinden van een geschikte fiets. De aankoop van aangepaste fietsen is duur en het huidige commerciële huuraanbod is beperkt. G-sport Vlaanderen kwam daarom met het initiatief om alle bestaande deelpunten voor aangepaste fietsen (met of zonder bestuurder) te bundelen op één platform: Gfietst.be. Dit maakt het voor mensen met een beperking een stuk eenvoudiger om een geschikte fiets te vinden tegen een voordelig tarief.

Gebruiksvriendelijke kaart voor verhuurlocaties

Door alle verhuurlocaties van aangepaste deelfietsen in Vlaanderen weer te geven op een overzichtelijke kaart, kunnen gebruikers het aanbod eenvoudig bekijken. De fietsdeelpunten zijn vaak gevestigd in zorginstellingen en scholen die al over een aanbod aan aangepaste fietsen beschikken. Momenteel zijn er in totaal 70 deelpunten terug te vinden op de kaart en tegen het einde van 2024 zouden er zo’n 300 aangepaste fietsen op te vinden zijn.

Informatie over verschillende soorten aangepaste fietsen

Naast een overzicht van alle deelpunten, biedt Gfietst.be ook informatie over de verschillende soorten aangepaste fietsen. Dit helpt gebruikers, variërend van ouderen tot mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen, om te bepalen welk type fiets het beste past bij hun mogelijkheden en behoeften.

Samen met de complementaire expertise van Mobiel 21 en de medewerking van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken zal verder ingezet worden op veilig fietsplezier voor iedereen door nog meer deelpunten te ondersteunen, buddy’s of piloten op te leiden en campagne te voeren rond fietsveiligheid. G-sport Vlaanderen heeft de ambitie om het aantal aangepaste fietsen op het platform verder te verhogen en extra informatie toe te voegen over toegankelijke routes en de aankoop van aangepaste fietsen. Tegen 2026 wil de organisatie meer dan 75.000 mensen met een beperking op de fiets krijgen met behulp van dit platform.

Betrokken partijen

Dankzij het nieuwe deelplatform kunnen steeds meer mensen met een beperking genieten van beweging en frisse buitenlucht. Aangezien de aangepaste fietsen vaak breder zijn dan gewone fietsen, is het belangrijk dat fietspaden in Vlaanderen hierop worden aangepast. Daarnaast bieden fietsconstructeurs vaak een breed scala aan fietsen voor recreatieve en professionele fietsers, maar niet voor mensen die een aangepaste fiets nodig hebben. Daarom roept G-sport Vlaanderen fietsconstructeurs en overheden op om het aanbod van aangepaste fietsen verder te verbeteren.

Evaluatie

G-sport Vlaanderen is de initiatiefnemer en drijvende kracht achter Gfietst.be. De organisatie kent en connecteert met de (recreatieve) sportsector en heeft kennis over de doelgroepen. Zo speelt Gfiets.be ook in op de noden die uit de participatiestudie van 2018 naar voor kwamen. G-sport Vlaanderen deed toen namelijk een grootschalig onderzoek naar de sportdeelname van mensen met een beperking. Hieruit bleek dat fietsen de op één na populairste sport is, maar dat veel mensen door hun beperking moeite hebben om deel te nemen aan sport. Bovendien zijn de aangepaste fietsen die ze nodig hebben vaak erg duur. Een andere veelgenoemde hindernis is dat mensen afhankelijk zijn van anderen om bij sportactiviteiten te komen.

Het online platform werd officieel gelanceerd op 2 juli. De perslancering vond plaats in Het Gielsbos, eveneens een geregistreerd deelpunt. Voor het ondersteunen van de deelpunten werkt G-sport Vlaanderen samen met partner Mobiel 21. Door hun expertise op het vlak van verkeerveiligheid, mobiliteit en het opleiden van fietsbuddy’s zorgen we samen voor meer kwalitatieve deelpunten.

Investering

2024

  • Totale budget: aan te vragen via deelfietsen@gsportvlaanderen.be
  • Financiële partners:
    • Departement Mobiliteit en Openbare Werken
    • Koning Boudewijnstichting
    • Mobiel 21

Initiatiefnemers

  • G-sport Vlaanderen
  • Dienst kennis en opleidingen

Contact

Judith Debaere 

  • G-sport Vlaanderen
  • judith.debaere@gsportvlaanderen.be

Locatie

Zuiderlaan 13 – Google Maps (uitvalsbasis G-sport Vlaanderen)