Verkeersveiligheid Basisfeiten – Fietsers


In 2016 kwamen in de EU ongeveer 25.600 mensen om het leven bij verkeersongevallen, een vermindering van 40% ten opzichte van het totaal van 43.150 in 2007. Deze factsheet onderzoekt de gekende kenmerken van dodelijke ongevallen met fietsers. Hoewel fietsers relatief klein zijn in verhouding tot gemotoriseerde voertuigen, zijn ze zeer kwetsbaar, waardoor er een belangrijke behoefte is om de kenmerken die specifiek zijn voor deze gebruikersgroep beter te begrijpen. Een goed inzicht in het probleem biedt de mogelijkheid om de veiligheid vervoerswijze te verbeteren.

Onder dodelijk ongeval wordt verstaan iemand die meteen gestorven is of binnen 30 dagen is overleden als gevolg van het ongeval. Deze factsheet gaat over dodelijke fietsslachtoffers. Een aantal conclusies hier op een rijtje:

  • Het aantal verkeersdoden bij fietsers in de EU-landen bedraagt ​​2015 fietsers of 8% van het totale aantal verkeersdoden in 2016.
  • De EU-landen met het hoogste percentage fietsdoden in 2016 waren Nederland (19%), Denemarken (15%) en Duitsland (12%). In Griekenland, Spanje en Frankrijk vormen fietsers slechts een klein deel van de verkeersdoden.
  • Roemenië, Litouwen en Hongarije hadden in 2016 de hoogste sterftecijfers onder fietsers per miljoen inwoners van de EU. Estland, Cyprus en Spanje hadden de laagste sterftecijfers onder fietsers.
  • 45% van de fietsers in de EU waren minstens 65 jaar oud toen ze stierven bij een verkeersongeval.
  • 58% van de dodelijke ongevallen vonden plaats in stedelijke gebieden en 28% op kruispunten.
  • De piek voor de EU-landen deed zich voor van mei tot september (11% van het aantal verkeersdoden van fietsers) en de minste verkeersdoden vonden plaats in januari (4% van het aantal verkeersdoden). Over het algemeen vonden in de EU de meeste verkeersdoden plaats in de tijdsperiode 12:00-16:00 uur (26%) en in de periode 16:00-20:00 uur(27%).

Alle informatie kan je nalezen in het volledige document, download het hier.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Jongeren hebben vooral ongeval op wegen zonder fietspad

Nieuws

Fietsers rapporteren eigen risicogedrag

Praktijk

Transformatie van stationsomgeving Liedekerke