Velopark – een stand van zaken


Begin december 2019 lanceerde Fietsberaad Vlaanderen Velopark, een digitaal platform dat informatie verzamelt van alle fietsenstalling in België en deze op een uniforme manier beschikbaar maakt. Tien maanden later is het tijd voor een update want het Velopark heeft verre van stilgezeten.

Velopark.be bevat momenteel al 2541 overdekte fietsenstallingen. Dit cijfer is enerzijds te verklaren door het enthousiasme van de fietsgemeenten in België en anderzijds door de samenwerking met de NMBS en De Lijn, die recent ook hun fietsenstallingen hebben toegevoegd aan de database.

Alle gegevens in deze database werken volgens het ‘Linked Open Data’-principe, een digitale methode voor het publiceren van gestructureerde gegevens. ‘Linked Open Data’ is hiernaast ook compatibel met de nieuwe OSLO datastandaarden voor mobiliteit van de Vlaamse Overheid. Wil je meer te weten komen over de ‘Linked Open Data’ en Velopark? Lees dan de paper van Julian Mendelez, niet toevallig de architect achter Velopark.be.

Geen technisch hoogstandje, wél een upgrade qua gebruiksvriendelijkheid: alle gemeenten en organisaties kunnen Velopark.be nu als webpagina integreren in hun eigen website. Op deze manier moeten ze deze nooit meer updaten. Fietsberaad Vlaanderen geeft het goede voorbeeld.

Tenslotte wordt er intussen nagedacht over de rol van Velopark en de combinatie fiets-openbaar vervoer. Samen met het programma van MobiliData willen we inzetten op een ‘innovatiesprint’. Dat betekent testen, testen en nog eens testen. Hoe sneller we tot vernieuwende oplossingen komen, hoe sneller de fiets definitief zijn plaatsje zal vinden in het pendelparcours van de Vlaming.

Jouw stallingen op Velopark? Dat kan! Maak een account aan op http://admin.velopark.be. Dat neemt zo’n tien minuten per stalling in beslag en het resultaat is meteen zichtbaar op www.velopark.be. En om het je nog gemakkelijker te maken, is er een tutorial.

 

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Lerend netwerk fietsparkeren: presentaties beschikbaar

Nieuws

Brengt jouw gemeente fietsparkeren in kaart?

Nieuws

“24u zone” fietsparkeren getest in Antwerpen-Berchem