Slim platform leidt het verkeer in betere banen


Foto: Stad Gent – Jerroen Willems

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeren €29 miljoen in ‘Mobilidata’: een platform dat mobiliteitsgegevens verzamelt en deelt om onze verplaatsingen veiliger, duurzamer en efficiënter te maken. In eerste instantie zullen de gegevens ervoor zorgen dat bestaande mobiliteitsapplicaties nog meer kwalitatieve informatie kunnen aanbieden aan weggebruikers en nieuwe toepassingen mogelijk worden.

Strava, Waze, de Vlaanderen Fietsland app, de Touring Mobilis App, … er zijn heel wat mobiliteitsapps werkzaam in ons verkeer. Elk van die apps baseert zich op info die het krijgt van de andere gebruikers van dezelfde app. Maar er zijn veel meer gegevens over mobiliteit beschikbaar, bijvoorbeeld van verkeerslichten, sensoren in wagens, fietstelpalen of lussen in het wegdek. Als de apps toegang zouden krijgen tot al die info, dan kunnen ze meer rekening houden met de actuele verkeerssituatie en de veiligheid en duurzaamheid van onze verplaatsingen gevoelig verhogen.

Mobilidata wil nu al die gegevens verzamelen, op een eenvormige manier verwerken en ter beschikking stellen van de bestaande applicaties, ontwikkelaars, geïnteresseerd inwoners en marktpartijen. Zo verbetert de werking van alle bestaande applicaties en worden nieuwe toepassingen mogelijk die zorgen voor betere doorstroming, minder file-kilometers en minder uitstoot.

Het programma is een initiatief van de Vlaamse Overheid en wordt gecoördineerd door het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC vzw), in nauwe samenwerking met  het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI).

 

Dit vind je zeker ook interessant

Rapport

Evaluatie pilootproject ‘24u Zone’

Nieuws

Neem deel aan het Mobilidata-programma

Nieuws

30 testgebruikers gezocht rond Antwerpen-Berchem