Open data voor het stallen van de fiets


Fietsberaad Vlaanderen, verschillende steden en de belangrijkste belangenbehartigingsorganisaties voor fietsers, zijn ervan overtuigd dat een overkoepelend platform voor fietsparkeerdata een basisvoorwaarde is voor het gebruik van (elektrische) fietsen bij het pendelen. Het faciliteert het veilig en zorgeloos stallen van de fiets. Zo’n platform is ook ondersteunend voor Mobility as a Service en een groeiende modal shift naar de combinatie van fiets en openbaar vervoer. Samen met verschillende partners diende Fietsberaad Vlaanderen dit idee in voor de oproep “Smart Mobility” van de ministers Decroo en Bellot.

Het is de bedoeling zo veel mogelijk kennis te hergebruiken van het Nederlandse ‘veiligstallen.nl platform’. In samenwerking met de uitbaters van stallingen zullen de data rond fietsparkeren gepubliceerd worden op de websites van de lokale overheden en van parkingeigenaars in België. Het opendatateam van IMEC (UGent) zal die data verzamelen en centraal openbaar maken als gestandaardiseerde open data.

De data worden op een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke kaart (vergeleken met veiligstallen.nl​) gepubliceerd en gedeeld met multimodale routeplanners en GPS-systemen, zodat enkel veilige en geschikte fietsparkings deel uitmaken van de multimodale trajecten die aan de gebruikers worden aangeboden.

De middelen voor dit project komen niet alleen uit de projectoproep. Fietsberaad Vlaanderen wil hierin samen met de steden Antwerpen, Leuven en Gent investeren. Verder wordt het project ondersteund door het Vlaamse Departement van Mobiliteit en Openbare Werken, de federaties Agoria en Traxio, Cyclo vzw en The New Drive.

Fietsberaad Vlaanderen werkt samen met More Lion en Nazka voor het projectmanagement, technische taken en het opmaken van aantrekkelijk kaartmateriaal.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Veilige fietstalling gezocht? Kijk op Velopark.be

Nieuws

Reportage Terzake over tekort aan veilige én kwaliteitsvolle stallingen

Cahier

Cahier nr. 5: Van parkeer- en stallingsnormen naar een mobiliteitsnorm