Nieuwe fietspadstrooiers in actie tijdens komende winter


Dit jaar besteedt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) extra aandacht aan fietsers met nieuwe fietspadstrooiers. Vanaf maandag staan maar liefst 313 strooiwagens en 200 fietspadstrooiers klaar”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Elke wagen bedient één strooiroute. De strooier past zich aan de breedte van de weg aan om het zout zuinig en efficiënt in te zetten.Tijdens een algemene strooiactie, die meestal ‘s nachts gebeurt, zijn zo’n 560 mensen aan de slag. Een 45-tal AWV-medewerkers coördineren de strooiacties, houden de voorspellingen in het oog en volgen de toestand op de weg op.

Nieuwe strooiers voor fietspaden 

AWV investeerde de voorbije jaren in eigen strooiers voor fietspaden. “We strooien nu zuiniger met een beter resultaat,” bevestigt minister Peeters. “De nieuwe modellen ontwierp AWV samen met de markt. Ze passen zich beter aan op verschillende types van fietspaden, van brede vrijliggende paden tot de verhoogde fietsstroken.”

Op 7 op 10 van de fietsstrooiroutes zet AWV de nieuwe modellen in met de ambitie om ten laatste in 2024 de volledige fietsvloot te vernieuwen. Op uitzondering van extreme winterse omstandigheden, werken de fietsstrooiers met pekel, wat ecologischer is en sneller werkt.

Tekst en foto: Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)