Nieuw investeringsrecord voor de fiets


Vlaanderen heeft nog nooit zoveel geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. Dit jaar werd het recordbedrag van € 110 miljoen geïnvesteerd in de fiets, een bedrag dat nu al werd behaald.

De fiets is bezig aan een opmars in Vlaanderen. Voor het eerst sinds lang verliest de auto terrein en wint de fiets aan belang. Zowel in het woon-werkverkeer als in het woon-schoolverkeer versterkt de fiets zijn positie. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts wil die positieve tendens versterken door de historisch hoge investeringsbudgetten nog verder te verhogen. Door nog meer te investeren in vlotte en veilige fietsverbindingen, wil Weyts meer Vlamingen verleiden om de auto vaker in te ruilen voor de fiets.

Er wordt in heel Vlaanderen geïnvesteerd. Weyts focust sterk op fietssnelwegen, die lange afstanden beter overbrugbaar maken met de fiets. Zo wordt er geïnvesteerd in de verbreding van de fietssnelweg Antwerpen-Brussel en in de voltooiing van de F12 die Antwerpen via de Haven zal verbinden met Bergen-op-Zoom. Weyts zet ook heel gericht in op het wegwerken van ‘missing links’ door lang uitgestelde investeringen (bv. een fietsbrug of een fietstunnel) eindelijk op de investeringsagenda te zetten. Zo wordt er onder meer geïnvesteerd in een fietstunnel onder de Dampoort in Gent en een fietsbrug over de Brusselse Ring ter hoogte van Zaventem.

“We komen van € 89 miljoen euro per jaar, we zitten nu al op € 110 miljoen euro en volgend jaar wil ik € 120 miljoen vastleggen voor nieuwe fietsinvesteringen”, zegt Weyts. “Dat is een stijging van +35%. Ik hoop dat die budgettaire inspanning een inspiratie is voor de nieuwe lokale besturen die aantreden in januari 2019. Zeer veel fietspaden liggen op lokale wegen, dus ik hoop dat er ook op lokaal niveau extra inspanningen geleverd worden voor de fiets”.

Steeds meer met de fiets naar het werk

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

De opmars van fietsstraten in Vlaanderen: 221 gemeenten hebben een of meerdere fietsstraten

Nieuws

20.06.2023 // Webinar ‘vergevingsgezind ontwerp van fietsinfrastructuur’

Nieuws

Welke subsidies voor welk fietsproject? De fietssubsidiewijzer!