Nederlandse test alle fietsers groen geslaagd


De proef met ‘alle fietsers tegelijk groen’ op een Rotterdams kruispunt is geslaagd. Vele fietsers maken gebruik van de mogelijkheid om schuin over te steken. De gemeente gaat later dit jaar de maatregel op meer kruispunten invoeren.

Alle Fietsers Tegelijkertijd Groen (AFTG) is een manier om een fietsvriendelijke verkeerslichtenregeling te bereiken waarbij fietsers op een kruispunt vanuit alle (vier) richtingen tegelijkertijd groen krijgen (en de rest van het verkeer dus rood heeft). Fietsers die linksaf willen, hoeven niet langer twee keer te wachten voor het verkeerslicht, maar steken diagonaal over. Bovendien komen zij niet meer in de dode hoek van afslaande (vracht)auto’s of bussen. De kans op zware ongevallen is dus kleiner.

De vorige proef met vier-richtingen-groen elders in Rotterdam kwam in het nieuws omdat die naar korte tijd moest worden gestaakt toen fietsers op elkaar botsten. Maar de Rotterdamse fietsers zijn er kennelijk nu aan gewend geraakt en driekwart ervaart het zelfs als prettiger en veiliger.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Aantal fietsers in Brussel afgelopen vijf jaar verdubbeld

Praktijk

Alle fietsers tegelijkertijd groen (Hasselt)