Laagterecord dodelijke fietsongevallen, groter onveiligheidsgevoel


Het aantal dodelijke fietsongevallen in België is gedaald van 51 in 2016 naar 41 in 2017. Dat is een daling van bijna 20 procent en een absoluut laagterecord. Ook het aantal gewonde fietsers daalde van 9.533 naar 9.146. De daling vindt vooral plaats in Vlaanderen.

In totaal is het aantal verkeersdoden met 3 procent gedaald in BelgiÎ en zelfs 10 procent in Vlaanderen. Ook het aantal gewonden en letselongevallen daalt. Sinds de start van de verkeersbarometer noteerde Vias nog nooit eerder zo’n lage cijfers.

Eerder vandaag bleek uit een enquête van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) dat de helft van de Vlamingen zich zorgen maakt over de veiligheid van kinderen in het verkeer. Ruim een vierde vindt dat kinderen tot 12 jaar in de buurt zich in de eigen buurt niet zelfstandig of een veilige manier kunnen verplaatsen, 45% voelt zich daar wel goed bij. 1 op 5 voelt zich onveilig als fietser of voetganger.

Het Vlaams Congres Verkeersveiligheid boog zich vandaag over de vraag hoe veilig verkeer voor kinderen en jongeren nog meer realiteit kan worden en welke maatregelen hiervoor genomen kunnen worden. Jaarlijks wordt op het congres ook de Vlaamse Verkeersveiligheidprijs uitgereikt. Dit jaar ging die naar Basisschool Paridaens uit Leuven. Zij wonnen met het project ‘School en co’, waarmee ze leerlingen en ouders uit de auto en op de fiets willen krijgen.

Laagterecord dodelijke fietsongevallen, groter onveiligheidsgevoel