Fietstelpalen F7 verzamelen data voor slimmer fietsbeleid

​​​In Deinze, Gent en Zulte zijn nieuwe fietstelpalen geopend. Daarmee geven de provincie Oost-Vlaanderen en de betrokken gemeentes het startschot voor het monitoren van het fietsgebruik langs de fietssnelweg F7 (Gent-Kortrijk). De investering zal nuttige fietsdata opleveren om deze fietssnelweg in de toekomst verder te verbeteren voor woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer.

De provincie Oost-Vlaanderen wil het fietsbeleid slimmer maken op basis van fietstelcijfers. De fietstelcijfers kunnen heel wat nuttige informatie opleveren: hoeveel fietsers maken jaar na jaar gebruik van de fietssnelweg? Wat is het aantal fietsers op piekmomenten? Wie zijn deze gebruikers? Welke delen worden het meest gebruikt? Durven fietsers de fietssnelweg te gebruiken als het donker is?

Door dit permanent fietstelsysteem zullen de provincie en de betrokken gemeentes in de toekomst nog gerichtere keuzes kunnen maken om de fietssnelwegen en haar aanlooproutes op (boven)lokale functionele fietsroutes (vanuit woonkernen, tewerkstellingspolen, scholencomplexen…) te verbeteren.

De keuze gaat uit naar het monitoren van de fietssnelweg F7 omdat deze een hoog fietspotentieel heeft. Deze fietssnelweg verbindt de stedelijke gebieden Gent, Deinze, Waregem en Kortrijk met elkaar. Daarnaast kent deze fietssnelweg een zeer hoge realisatiegraad, op Oost-Vlaams grondgebied is 70% gerealiseerd.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Vlaams-Brabant sluit overeenkomst tot samenwerking met F25-gemeenten

Praktijk

Fietstellingen fietsinfrastructuur te verbeteren (Duffel)