Fietskluis helpt fietsers met pech onderweg


​​​​Op het stationsplein in Kontich-kazerne is de eerste fietskluis van de provincie Antwerpen geplaatst. De fietskluis is bedoeld om kapotte fietsen tijdelijk in te plaatsen tot een mobiele pechdienst ze komt herstellen. Fietsers die dus op de fietssnelweg of in de omgeving in panne vallen, kunnen de fiets er in achterlaten. Ze kunnen dat met een elektrische vervangfiets die in de kluis staat, hun tocht verder zetten. Overdag komen fietspuntploegen van sociale ondernemingen de fietsen herstellen.

Wil je van de fietskluis gebruik maken, dan registreer je eerst je fietspech. Dat kan via je smartphone. Je krijgt dan een sms met een code om de fietskluis te openen. Wanneer je fiets herstelt is, stuurt het fietspunt een berichtje dat je je fiets weer kan ophalen. Je betaalt enkel voor de herstelling, het gebruik van de elektrische vervangfiets is volledig gratis.

Ook tussen Mechelen en Mortsel komen er binnenkort fietskluizen langs de fietsostrade. Elke drie kilometer wordt er één geplaatst. Het provinciebestuur voorziet hiervoor 70.000 euro.