Fietsers met beperking testen fietsknooppuntennetwerk


Fietsers met een beperking gaan deze zomer fietsroutes in de provincie Antwerpen testen om na te gaan of ze ook goed toegankelijk zijn voor mensen met een mobiele beperking met een handbike of rolstoelplateaufiets. De informatie die ze verzamelen komt in een app. Daarmee kan dan iedereen een comfortabele route uitstippelen.

Zo’n 60 vrijwilligers, waarvan 15 met een beperking, gaan samen zo’n 1400 kilometer aan fietspaden gaan controleren in de Kempen en de Zuidrand. Ze zullen de fietspaden testen met een handbike, een duofiets, een rolstoelplateaufiets of een bakfiets.

Probleempunten worden gemeld. “Dat kan als het gaat over kleine dingen, zoals een trottoir dat nog in de weg ligt of een paaltje dat in de weg staat”, zegt Jan De Haes (N-VA), provinciegedeputeerde voor  Toerisme op Radio 2. “Soms zal het niet kunnen, wanneer het gaat over routes door bepaalde natuurgebieden, waar verhardingen niet mogelijk zijn. Dan willen we goed aanduiden, dat die route niet aangepast is voor alle fietsen.”

Alle verzamelde informatie verschijnt in een app van de toegankelijkheidsorganisatie On Wheels. Met de app kunnen mensen met een fysieke beperking hun route uitstippelen.