De derde editie van de FietsTelweek is vandaag officieel van start gegaan! Aansluitend op de Week van de Mobiliteit gaan de Vlaamse gemeenten, provincies en de Vlaamse overheid van 24 tot en met 30 september samen zoveel mogelijk fietsgegevens verzamelen. Dat doen ze aan de hand van vaste en mobiele telpunten en via manuele tellingen. Op basis van die informatie kunnen zowel Vlaamse, provinciale als lokale overheden gerichte investeringen doen die zoveel mogelijk fietsers ten goede komen.
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft samen met Fietsberaad Vlaanderen en de Fietsersbond deze ochtend in Machelen het startschot gegeven voor de FietsTelweek 2018. De minister huldigde daarbij de gloednieuwe permanente fietstelpaal aan de fietsbrug over de E19 in Machelen officieel in en markeerde het fietspad met een spraytag met het FietsTelweeklogo. Daarna fietste hij zelf langs het nieuwe telpunt.
‘We hebben het investeringsbudget voor de fiets verhoogd naar een historisch niveau: in 2018 zullen we voor 110 miljoen euro vastleggen. Het investeringsbeleid moet zo gericht mogelijk werken. Vlaanderen investeert daarom ook in 15 nieuwe permanente fietstelpalen, verspreid over de 5 provincies. De fietstelpaal in Machelen is de eerste, zegt minister Ben Weyts. ‘De verzamelde fietsgegevens gaan we beschikbaar stellen als open data.
134 deelnemende gemeenten, 121 spray tags
Tijdens deze editie doen er wel 134 Vlaamse gemeenten mee! Jan Vermeulen, voorzitter van Fietsberaad Vlaanderen: ‘De Fietstelweek maakt steden en gemeenten niet enkel bewust van het stijgende fietsgebruik in Vlaanderen, het zorgt er ook voor dat bij investeringen steeds meer aandacht gaat naar de fiets. Vlaanderen heeft een historische achterstand en die kan alleen maar met meer inspanningen weggewerkt worden.’
Geïnteresseerde gemeenten konden een spraytag van het logo van de FietsTelweek aanvragen om zo aan hun inwoners te tonen dat ook zij meetellen voor veiliger fietsverkeer. In totaal werden er 121 fietstelpunten gemarkeerd.
Waarom fietsers tellen?
De FietsTelweek 2018 is de derde editie van het grootschalige initiatief om in heel Vlaanderen fietsbewegingen in kaart te brengen. De eerste editie – in 2015 – was het grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen uitgevoerd. Uit vorige onderzoeken bleek onder meer dat Vlamingen steeds meer én verder fietsen. Net zoals de resultaten van de twee voorgaande metingen (2015 en 2016) worden ook de data van dit jaar verzameld in een open-dataplatform, dat overheden kunnen raadplegen om een beter én gerichter fietsbeleid te ontwikkelen.
Deze derde editie gaat op zoek naar nog meer gegevens over het fietsgedrag van de Vlamingen. Op basis van de cijfers van de voorbije edities kunnen er ook evoluties opgepikt worden. Zo kunnen overheden te weten komen welke wegen en kruispunten fietsers vaak of minder vaak gebruiken. Daarnaast ontdekken we zo op welke momenten van de dag of week Vlamingen het meest fietsen.
Deze fietsteldata zijn noodzakelijk om de Vlaamse fietsnetwerken gericht te verbeteren. Zo kunnen we vaststellen waar het aantal fietsers stijgt, welke trajecten reeds verzadigd zijn en waar alternatieve routes of nieuwe investeringen nodig zijn.
‘De FietsTelweek is een uitgelezen kans om een zicht te krijgen op fietsgedrag’, stelt Mikaël van Eeckhoudt, algemeen directeur bij de Fietsersbond. ‘Volgens de Fietsersbond, fietsen er gemiddeld 400.000 Vlamingen dagelijks naar het werk. Maar wij weten niet goed welke assen gebruikt of net vermeden worden. Jaar in jaar uit stellen deelnemende gemeenten vast dat er “meer fietsers zijn dan gedacht”. Deelnemen aan de FietsTelweek is tegenwoordig een overheidsplicht geworden. De Fietsersbond moedigt daarom alle 308 Vlaamse gemeenten aan om deel te nemen aan de FietsTelweek. Onze lokale afdelingen en leden helpen graag mee!’
Een tandem van partners
Geen FietsTelweek zonder partners. De FietsTelweek vindt plaats als logische aansluiting op de Week van de Mobiliteit. Het is een initiatief van Fietsberaad Vlaanderen en de Fietsersbond met de steun en medewerking van de vijf Vlaamse provincies, het Netwerk Duurzame Mobiliteit, 133 steden en gemeenten en de Vlaamse overheid. Ook deze partners verlenen hun steun: VVSG, alle lokale politiediensten, Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Agentschap Wegen en Verkeer; Departement Mobiliteit en Openbare Werken.