De winnaars van Fietsgemeente/Fietsstad 2018 zijn bekend!


Ieder jaar reiken VSV en de Vlaamse Overheid awards uit aan de steden en gemeenten die zich tot het uiterste hebben ingespannen voor een lokaal sterk fietsbeleid. De winnaars zijn opgedeeld in drie verschillende categorieën: > 50 000 inwoners, 20 000 – 50 000 inwoners, < 20 000 inwoners.

Daarnaast werden er verschillende deelawards uitgereikt in het kader van een specifiek fietsthema, zoals ​​​​fietscultuur, fietsinfrastructuur enz. Ten slotte kon ook fietsend Vlaanderen stemmen op haar​ favoriete fietsgemeente of fietsstad.​

Ontdek hieronder wie de winnaars van dit jaar zijn!

Cat. 1 (meer dan 50.000 inwoners): Gent​

Gent heeft een ambitieus beleid dat de fiets echt op kop zet. Door de invoering van het circulatieplan realiseerde de stad minder verkeersongevalle​n en meer fietsers. Met de Fietsambassade bundelt ze verschillende partnerschappen in één herkenbare organisatie voor fietsdienstverlening. Bovendien zet Ge​nt naast de grote symboolprojecten ook in op meer dan 220 kleinere fietscomfortmaatregelen.

Cat. 2 (tussen 20.000 en 50.000 inwoners): Deinze

Deinze focust op een integraal fietsroutenetwerk en zet knelpunten om in oplossingen. Met VeloDeinze en een fietscafé in het stadhuis zet de fietsende burgemeester sterk in op fietscultuur. Deinze is de pionier op het vlak van fietsdiensten; het succes van de Blue-bike en het eerste Mobipunt aan het stadhuis zijn daar voorbeelden van. De evolutie die Deinze doormaakte, is en blijft een groot voorbeeld voor Vlaanderen.

Cat. 3 (minder dan 20.000 inwoners): Bonheiden

Bonheiden heeft als kleinere gemeente een sterk uitgewerkt fietsbeleid. Samenwerking, ambitie, enthousiasme en innovatieve maatregelen zijn daarin sleutelwoorden. Bonheiden bouwt een gemeentedekkend netwerk van fietsstraten uit en zet in op nieuwe markeringen, campagnes en monitoring. Bonheiden, een landelijke gemeente die van nul begon, laat Vlaanderen zien dat een omslag naar een sterk fietsbeleid binnen een legislatuur kan.

Winnaars deelawards

Bonheiden: 3 deelawards voor fietsbeleid, veilige fietsnetwerken en fietscultuur
Gent: 3 deelawards voor veilige fietsnetwerken, fietsinfrastructuur en fietsparkeren
Mechelen: deelaward voor fietsdiensten
Sint-Niklaas: deelaward voor algemene appreciatie​​
Winaars publieksprijs
Naast de aanduiding van de officiële winnaars door de vakjury kon ook fietsend Vlaanderen via een online poll stemmen voor een favoriete fietsgemeente/-stad. Wel 20.361 stemmen kwamen binnen.

Gent, Deinze en Duffel eindigden bovenaan in de rangschikking met het grootste aantal stemmen binnen hun categorie en kregen dus elk een Publieksprijs Fietsgemeente/Fietsstad 2018 toegekend. Proficiat!​

Proficiat aan alle genomineerden ​en winnaars!​

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Fietscampagne en fietsgemeente 2024

Nieuws

Genomineerde in de kijker: Leuven #fietsgemeente

Nieuws

Genomineerde in de kijker: Genk #fietsgemeente