Campagne ‘Paraat voor de schoolstraat’ wil schoolomgeving veiliger en gezonder maken


De campagne ‘Paraat voor de schoolstraat‘ wil werk maken van een gezonde en aangename schoolomgeving met kansen voor vergroening, sociaal contact, beweging, duurzame verplaatsingen en verkeersveiligheid. De campagne roept basis- en secundaire scholen, leerlingen, ouders en gemeenten op om in de eigen schoolomgeving een schoolstraat te testen.

​Een schoolstraat is een straat die aan het begin en einde van de schooldag gedurende een half uur wordt afgezet. Met uitzondering van hulp- en nutsdiensten is geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. De straat is enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Straten met veel doorgaand verkeer komen soms niet in aanmerking wanneer geen goede omleidingsroute beschikbaar is. In dat geval kan gewerkt worden met stapspots. Een stapspot is een locatie op wandelafstand van de school waar ouders kunnen parkeren. Vanaf daar kunnen kinderen zelfstandig of onder begeleiding naar school wandelen.

De testperiode van de campagne loopt bij voorkeur een maand, de start valt samen met de jaarlijkse Week van de Mobiliteit (16-22 september).

Fietsers baas in nieuwe versie mobiliteitsplan Boechout

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Rapport – Gezonder naar school door de schoolstraat

Praktijk

Schoolstraat met autovrij schoolplein geeft boost aan fietsende lagereschoolkinderen in Sint-Pieterinstituut Turnhout

Nieuws

Sint-Niklaas maakt fietsingangen in schoolomgevingen zichtbaar