Bpost brengt pakketjes met de fiets in Mechelen


Om de distributie van pakjes en brieven in steden duurzamer te maken, start bpost een proefproject in Mechelen. 2 elektrische minibusjes en 2 elektrische cargofietsen zullen pakjes en brieven emissievrij verdelen naar een netwerk van 50 ophaalpunten in heel de stad. 

Bpost Group start in Mechelen met een pilootproject voor duurzame stadsdistributie om de impact van de levering en het transport van pakjes en brieven op de mobiliteit en het klimaat te verkleinen. Over een periode van twee jaar, bekijken de stad en bpost de mogelijkheden en oplossingen voor emissievrije leveringen om ze in de toekomst in zoveel mogelijk Belgische steden toe te passen. Met het project willen beide partners ook het aandeel van gemiste thuisleveringen terugdringen. Maar liefst 8% van het verkeer in de binnenstad komt op rekening van gemiste thuisleveringen. Dit proefproject moet dat percentage naar beneden halen.

20 extra pakjesautomaten in de stad

Bpost zet voor het project 2 speciale elektrische minibussen in en 2 elektrische postfietsen met aanhangwagen voor de levering van brieven en pakjes. Het gaat niet om leveringen aan huis maar wel naar pakjesautomaten die verspreid staan in heel de stad. In een eerste fase komen er 20 pakjesautomaten om zo een netwerk te creëren van ophaalpunten op wandel- en fietsafstand. In een verdere fase wordt het netwerk verder uitgebreid tot maximaal 50 in postcode 2800. Pakjesautomaten zijn de klok rond beschikbaar. Mensen kiezen dus zelf wanneer ze een pakje sturen of ophalen. En door de nabijheid kunnen ze hun pakjes gemakkelijk te voet of met de fiets afhalen.

Slimme toepassingen voor duurzame stadsdistributie

De samenwerking met bpost Group kadert in het Europees project ‘Surflogh’ (Smart Urban Freight LOGistics Hubs) waar Stad Mechelen deel van uitmaakt. Dat project, zet in op duurzame en slimme stadsdistributie. Slimme pakjesautomaten verspreid over de stad verbeteren de dienstverlening voor de gebruikers en verminderen tegelijkertijd het aantal gereden kilometers. Doordat bpost emissievrij transport van en naar de pakjesautomaten organiseert, vermindert de CO2-uitstoot nog verder.

De testfase start in augustus 2020 in samenwerking met de plaatselijke handelaars. Op de agenda staat het ontwikkelen en ondersteunen van nieuwe diensten die de lokale economie ondersteunen. Later volgen nog testen met andere types emissievrije voertuigen en geconsolideerde leveringen. Het project moet in 2022 afgerond zijn.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Winnaar in de kijker: Mechelen #fietsgemeente

Praktijk

Herinrichting van wijk Oud Oefenplein als groene woonwijk in Mechelen

Praktijk

Beveiligde en overdekte buurtfietsenstalling in Mechelen