‘Boe’ roepen tegen spookfietsers in Rotterdam


In Rotterdam heeft men wel een heel originele manier gevonden om spookfietsers te ontmoedigen. De stad roept immers op om ‘BOE’ te roepen naar iemand die in de verkeerde richting fietst.

Minder door rood en tegen rijrichting

De stad plaatste verschillende nieuwe borden, niet alleen voor het fietsen tegen de rijrichting in, maar ook omdat er vaak door het rood wordt gefietst. Spookrijders werden ontmoedigd door borden waarop staat: “Roep boe tegen spookfietsers” én door grote pijlen met de juiste rijrichting op het wegdek te plaatsen. Een duim omhoog voor de fietsers in de juiste richting, één naar beneden voor de spookfietsers. Uit de eerste cijfers blijkt dat de maatregelen werken.

Eerste resultaten

Op de bekende Erasmusbrug fietsen dagelijks 420 keer mensen tegen de rijrichting in. 25 dagen lang werden meer dan 350.000 fietsers geobserveerd. Sinds de maatregelen zijn er bijna 50 spookrijders minder per dag. Op het Eendrachtsplein in de stad reed een vierde van de fietsers door het rood, twee nieuwe borden die enerzijds inspelen op de risicoperceptie en anderzijds op de sociale norm, zorgden voor een daling met bijna 50 procent.
Aanvullend onderzoek zal uitwijzen of dit effect ook bestaat op lange termijn, maar de eerste resultaten zijn alvast veelb​ovend.
Foto: www.verkeerinbeeld.nl

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Fietsers mogen door rood rijden in alle richtingen (Frankrijk)