Antwerpse havenbedrijf lanceert nieuw concept met Fietspendelbus


In Antwerpen werkt het Havenbedrijf een nieuw mobiliteitsconcept uit. De Fietspendelbus moet pendelaars met hun fiets vervoeren tussen de rechter- en de linkeroever.

Nooit gezien concept

De mobiliteitsmanager van de haven kwam met het idee van een omgebouwde bus die fietsers aan de oostkant van de haven oppikt en hen zo snel mogelijk naar een verdeelpunt in de Waaslandhaven brengt. Daar zijn de fietsers op enkele kilometers van hun werk. Het gaat niet om gewone autobussen met een aanhangwagen voor fietsers, want dan verliezen pendelaars teveel tijd met eerst hun fiets in te laden en apart in te stappen. Het nieuwe concept is een bus waarbij pendelaars met de fiets aan de hand kunnen instappen en hem eenvoudig kunnen vastklikken. Volgens de Gazet van Antwerpen wordt er gedacht aan een capaciteit van zo’n dertig fietsers per bus en wordt zelfs overwogen om de fietspendelbus op een omgebouwde overzetboot te zetten en daarmee over te steken.

Hoge frequente cruciaal

Een hoge frequentie voor de fietspendelbus lijkt cruciaal, er wordt gepleit voor een bus per kwartier. Ook wordt er bekeken over er tijdens de files een tollaan ter beschikking kan worden gesteld van de fietspendelbus, om tijdverlies te beperken.

Het is nog niet duidelijk wanneer het project gerealiseerd zal worden.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Nieuwe app informeert Antwerpse fietsers over toegankelijkheid tunnels

Nieuws

Aantal fietsongevallen BASF in de Antwerpse haven daalt met 35%

Nieuws

Fietsersbond lanceert ‘Fietsvriendelijk’-campagne met steun provincie Antwerpen