Aantal fietsers in Brussel afgelopen vijf jaar verdubbeld


Het aantal fietsers in Brussel is de voorbije vijf jaar verdubbeld. In 2018 groeide het aantal met 16 procent tegenover 2017. Op de Wetstraat en aan Merode en de Vlaamsepoort worden het meeste fietsers geteld. Dat blijkt uit cijfers van Pro Velo, het kenniscentrum van de fiets dat elk jaar vier tellingen uitvoert op 26 punten.

Pro Velo deed voor dit onderzoek ochtendtellingen op 26 plaatsen in Brussel, 4 keer per jaar en avondtellingen op 4 locaties om verlichting te kunnen evalueren. Daarnaast hield de organisatie ook specifieke metingen met betrekking tot fietsparkeergelegenheid aan verschillende OV-haltes. Tijdens de tellingen werd er rekening gehouden met de verschillende types fietsen (stadsfietsen, elektrische fietsen, speeds pedelecs, plooifietsen, cargo- en bakfietsen, Villo! en free floating fietsen) op 8 verschillende locaties.

Wetstraat en Merode populairst

De Wetstraat en Merode spannen nog steeds de kroon, met gemiddeld bijna 1.000 fietsers per uur. Daarna volgen de Vlaamsepoort, het kruispunt Louiza-Baljuw en het kruispunt Kroon-Mouterij.

“Deze cijfers tonen het nut aan van investeringen in een veilige infrastructuur. Wanneer je meer ruimte geeft aan de fietsers, zullen er meer fietsers op de straat zijn,” zegt minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) op de BRUZZ-website.

September sterkste groeier, vooral mannen en helft een helm

Mensen die voor de fiets kiezen, trappen lustig door elk seizoen heen. De maand september kende de grootste toename van fietsers met maar liefst 28%. Mei was de zwakste groeier met 2%, maar blijft verder wel een goede fietsmaand. Voor januari en november tekenden we een stijging op van respectievelijk 18 % en 17 % ten opzichte van 2017.

Nog steeds blijven vrouwen ongeveer een derde van de Brusselse fietsers uitmaken. Slechts 2 procent van de fietsers zijn kinderen en het grote merendeel zijn dus mannen.

Van alle fietsers droeg iets meer dan de helft een helm. Vrouwen droegen iets vaker een helm dan mannen.

Betere verlichting

Tijdens de avondtellingen stelde Pro Velo vast dat 73% van de fietsen wettelijk verlicht waren. 14% van de getelde fietsen was helemaal niet verlicht. Dit is een merkbare verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen het aantal onverlichte fietsen 20% bedroeg.

Het aandeel van de fiets in het totale Brusselse mobiliteitsplaatje blijft met circa 7 procent wel bescheiden.

Bekijk hier alle cijfers of download het volledige verslag.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Tien cijfers over fietsparkeren aan Nederlandse treinstations

Nieuws

2 op 3 Vlaamse gemeenten heeft “fietsstraat”

Nieuws

Cambio stelt nu ook bakfietsen te huur in Brussel