3984 fietsen op zoek naar rechtmatige eigenaar


Geregeld vindt de politie fietsen terug waarvan de eigenaar onbekend is. Ook heel wat achtergelaten weesfietsen wachten op hun eigenaar. Al deze fietsen verzamelen de vijf Vlaamse provincies op de website gevondenfietsen.be. Ondertussen zoeken al 3 984 fietsen in de gloednieuwe databank van gevondenfietsen.be hun rechtmatige eigenaar.

Het provinciaal fietsbeleid focust zich voornamelijk op de aanleg en verbetering van fietsinfrastructuur. Maar fietsbeleid omvat ook het creëren van optimale omstandigheden voor weggebruikers als stimulans om van deze fietsinfrastructuur gebruik te maken. Met initiatieven zoals de Fietsbox langs fietsostrades en nu ook gevondenfietsen.be streven we ernaar om hieraan bij te dragen”, kadert Antwerps gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit.

De vijf Vlaamse provincies slaan daarom de handen in elkaar om gevonden fietsen terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaars. Zij werken hiervoor samen met Bikebank, die het registratieplatform aanbiedt. “Op de website gevondenfietsen.be vind je niet alleen je teruggevonden fiets terug, als fietseigenaar kan je er ook jouw eigen fiets registreren. Hoe meer specificaties en kenmerken een fietseigenaar ingeeft, hoe groter de kans op herkenning bij een eventuele vondst en een hereniging met je tweewieler”, legt gedeputeerde Luk Lemmens kort uit.

Fietsdieven houden geen rekening met gemeente- of provinciegrenzen. Daarom zetten alle Vlaamse provincies hun schouders mee onder dit project. “Ondertussen werken al meer dan 200 politiezones en gemeenten met de databank. De volgende maanden maken we er werk van om ook de andere politiezones en gemeenten te overtuigen om gevonden fietsen in de databank te registreren. Wanneer zoveel mogelijk politiezones en gemeenten meewerken en fietseigenaars hun fiets registreren, vergroot immers de kans op het terugvinden van een fiets. Op dit moment zoeken bijna 4 000 fietsen hun rechtmatige eigenaar”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens.

(c) provincie Antwerpen

Fiets kwijt of gestolen?

Ben je je fiets kwijt of gestolen en staat deze geregistreerd in gevondenfietsen.be? Duid de diefstal of het verlies dan eenvoudig aan in de website gevondenfietsen.be. Is je fiets nog niet geregistreerd, doe dan zeker aangifte bij de lokale politie via policeonweb.be.

Check nadien geregeld de website gevondenfietsen.be. Herken je jouw fiets bij de gevonden fietsen, duid dit dan aan en vul je contactgegevens in. De betrokken politiezone of gemeente contacteert je automatisch. Hou er wel rekening mee dat teruggevonden fietsen slechts 3 maanden op de website blijven staan. Dit is de minimale wettelijke bewaartermijn. Nadien worden ze eigendom van de gemeente.

Het aanbod aan fietsen is zeer gevarieerd. Zo telt de databank van gevondenfietsen.be o.a al 2 403 damesfietsen, 1 490 herenfietsen maar ook 325 kinderfietsen en zelfs 4 tandems. “Ben je jouw fiets kwijt of werd die gestolen, dan is het zeker de moeite om eens in de databank op zoek te gaan naar jouw fiets”, besluit gedeputeerde Luk Lemmens.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Federale overheid en gewesten lanceren samen “mybike”

Nieuws

Lokfiets binnenkort opnieuw mogelijk in strijd tegen fietsdiefstal