Lerend netwerk Fietslogistiek

THEMA: Bredere voertuigen

Op dinsdag 11 oktober organiseren VVSG en Fietsberaad Vlaanderen het Lerend Netwerk Fietslogistiek waarbij de plaats op de weg van fietslogistieke voertuigen centraal staat. Je bent welkom van 10u tot 12u30 in Huis Madou. En nadien kan je ook nog napraten tijdens een broodjeslunch.

Fietsberaad Vlaanderen bracht begin 2022 voor het eerst een Lerend Netwerk Fietslogistiek samen, naar aanleiding van het programma “De Grote Versnelling”. We gingen dieper in op de mogelijkheden die fietslogistiek biedt, zowel vanuit aanbieders als vanuit lokale besturen. Tijdens de tweede bijeenkomst bespreken we de plaats op de weg van fietslogistieke voertuigen. Op 9 september 2022 nam de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van mobiliteit L. Peeters een (voorlopig) besluit rond de mogelijkheid van proefprojecten met brede fietsaanhangers. Maar er zijn nog andere fietslogistieke voertuigen die nét dat ietsje breder, langer of sneller en krachtiger zijn dan de gewone fiets. Of personen zoals kinderen of rolstoelgebruikers vervoeren in plaats van goederen.

We gaan dieper in op het gebruik, de mogelijkheden en de problematiek van bredere (lichtelektrische) voertuigen. We vertrekken daarbij vanuit een concrete probleemstelling, ervaringen in het Brussels Gewest waar al een proefproject liep én een pas opgemaakt evaluatiekader voor Nederland. Telkens met boeiende sprekers. Ons doel is om vanuit concrete vragen na te denken of wegbeheerders en infrastructuurontwerpers met de huidige richtlijnen en regelgeving verder kunnen. En welke principes ook in de toekomst een veilig gebruik van dergelijke voertuigen kunnen ondersteunen.

Programma

​​​10U00
Welkom en inleiding

VVSG en Fietsberaad Vlaanderen

10U25
Fietslogistiek in de kinderopvang

Michiel De Groote, teamleider jeugd- en kinderopvang & Els Coucke, verantwoordelijke buitenschoolse kinderopvang Lievegem

10U40
Mogelijkheden, verwachtingen en beperkingen van LEV

Erik Nieuwpoort, Stintum

​10U55
Evaluatiekader LEV – Nederland

Marjolein de Jong, Tridée

Lees hier meer over het LEV-kader.

11U10

Pauze

​11U20
Discussie
​12U30
Broodjeslunch

Praktisch

Doelgroep

Mobiliteitsambtenaren, experten mobiliteit, adviseurs wegcode, fietsexperten,…

Deelnameprijs

Gratis

Locatie

Huis Madou

Online inschrijven

Schrijf in