Fietsschool Leuven


De Fietsschool leert mensen fietsen en biedt deelnemers een totaalpakket van opleiding, coaching rond fietsbezit en community building.

Na de fietslessen kunnen ze zich zelfstandig en in volle vrijheid verplaatsen. Ze geraken vlotter op het werk en in de les, ze kunnen samen met hun kinderen fietsen naar hobby’s of ontspannen in het park én ze voelen zich gezonder dan voordien.

De Fietsschool leidt vrijwilligers en freelancers op tot volwaardige fietslesgevers.

Met een opleiding ‘fietsles geven, hoe doe je dat?’, een vervolgopleiding ‘fietsen op straat met beginnende fietsers’, een korte inleiding EHBO en intervisiemomenten, helpen ze mensen in het zadel.

Betrokken partijen

De Fietsschool is dé partner van lokale overheden in de aanpak van vervoersarmoede. Voor mensen in vervoersarmoede is het natuurlijk ook niet gemakkelijk om op de fietslessen van De Fietsschool te geraken. Daarom is het cruciaal dat fietslessen lokaal worden georganiseerd, op een locatie die te voet of met het openbaar vervoer makkelijk te bereiken is. Een stevige lokale partnerwerking zorgt voor een duurzaam fietsinitiatief met impact.

De Fietsschool is dé partner van bedrijven in de aanpak van mobiliteitsdrempels richting werk. Op tijd op het werk geraken, geen werk vinden omwille van mobiliteitsproblemen, … het is dagelijkse koek voor veel van de deelnemers. De Fietsschool bekijkt samen je bedrijf hoe (elektrische) fietslessen een oplossing kunnen bieden.

Evaluatie

  • 500 deelnemers per jaar in verschillende fietsinitiatieven in België
  • 35 Gemeenten met een fietsinitiatief
  • 50 fietslesgevers om mensen in het zadel te helpen
  • 60% wordt na de fietslessen een dagelijks fietser en fietst 1 jaar later nog steeds
  • 90% van de deelnemers voelt zich mentaal en fysiek beter na de fietslessen
  • 85% van de deelnemers ervaart grotere autonomie en voelt zich beter geïntegreerd in de samenleving dan voor de fietslessen.

Initiatiefnemers

  • Mobiel 21 vzw coördineert en trekt de Fietsschool
  • Fietsschool Leuven startte op in de schoot van de Dienst Diversiteit en Gelijke Kansen van de Stad Leuven. Al 8 jaar lang is de Stad Leuven een trouwe en immer enthousiaste partner van de Fietsschool.
  • Cera zet volop in op verbreding en verdieping van De Fietsschool door de ondersteuning bij de uitrol van kwaliteitsvolle fietsinitiatieven in heel Vlaanderen.
  • Andere partners: KU Leuven, Vlaamse Overheid, KBC, Velo, Provincie Vlaams-Brabant, Nutcase, Ashoka, Fietsersbond, CBE Open School

Contact

Jan Christiaens

Locatie

Leuven

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Deelbakfietsen en gratis blue-bikes in Leuven

Nieuws

Deel van Leuvense binnenstad wordt fietszone (Covid-19)

Nieuws

Fietsparkeerdruk als gewenst probleem