Webserie voor kinderen wil jeugd laten fietsen in Brussel


De nieuwe webserie Cyclomax wil iedereen op de fiets. Daarin bedenken twee kinderen een game om van Brussel een échte fietsstad te maken. Het klimaat-thema was nog nooit zo relevant en zo levendig bij de allerjongsten. Cyclomax inspireert kinderen om iets concreets te doen. Brussel stevent af op een tipping point qua fietsen, de webserie hoopt  mee het tij te kunnen keren.

In Cyclomax (6+) volg je de avonturen van Tuur en Nilou gedurende 9 afleveringen tijdens de eerste webserie voor kinderen. Die zijn te zien op een online platform, dat opgebouwd is als een echte game. Sinds afgelopen zomer wordt elke woensdag een nieuw level gepubliceerd, bestaande uit een aflevering én een uitdaging.

Brusselse kinderen op de fiets

De afleveringen, gekoppeld aan een game, bieden jonge kijkers een totaalbeleving. Aan de hand van opdrachten leren kinderen spelenderwijs over duurzaamheid en verkeersveiligheid en over puur fietsplezier! Want dat is de missie van Tuur en Nilou in Cyclomax: ze willen dat we vaker voor de fiets kiezen om van hun stad, en van de hele wereld, een groene, veilige en fijne plek maken.

Regisseur Daniel Lambo: “Het is ons doel om kinderen te sensibiliseren, te informeren, te motiveren en – uiteraard – te entertainen. Cyclomax probeert op een entertainende manier fietsen populair te maken bij kinderen. Want hoe meer kinderen en grote mensen gaan fietsen, hoe groener, veiliger en makkelijker het leven wordt.”

Het verhaal

Nilou is het beu om elke dag op weg naar school eindeloos in de file te staan. Samen met haar vriend Tuur bedenkt ze een game dat van Brussel een échte fietsstad moet maken. 

Auto’s aan de kant … Maak plaats voor twee fietshelden en hun vrienden. Spurtend en stuntend racen ze door de stad om fietsonderdelen te verzamelen. Onderweg kruisen ze het (fiets)pad van fietsers in alle kleuren en maten. Maar wat is een game zonder rasechte schurk? Petrola bedenkt steeds nieuwe hindernissen die de fiets-kids het leven zuur maken. Kunnen ze Petrola verslaan en Nilou uit die helse file bevrijden?

Crew

De hoofdpersonages zijn twee opkomende jonge acteurs. De Oost-Vlaamse Tuur De Baere is bij het grote publiek bekend als “De kleine man” die actualiteit becommentarieert in De ideale wereld. Voor de Brusselse Nilou Hemat betekent Cyclomax haar eerste acteerervaring, maar zeker niet haar laatste. Zo is ze volgend jaar te zien in de nieuwe Vlaamse jeugdfilm De gebroeders Schimm.

De serie is een initiatief van JEF en kwam er op vraag van toenmalig mobiliteitsminister Pascal Smet (one.brussels-SP.A). Het krijgt de steun van de fietsbrigade van de Brusselse politie enwerd gedeeltelijk gefinancieerd door Brussel Mobiliteit en ook een deel via crowdfunding.