Velopark-werkdag: zet ook jouw stallingen op het platform


Fietsberaad Vlaanderen lanceerde op het tweede fietsparkeercongres in Leuven Velopark.be, een digitaal platform met alle informatie over fietsstallingen. Steden en gemeenten, maar ook vervoersbedrijven zoals de NMBS en De Lijn, of private stallingseigenaars kunnen de informatie over hun stalling op het platform aanbieden.

Fietsers kunnen op deze manier overal en altijd checken hoeveel plaatsen er nog beschikbaar, stallingsvoorwaarden raadplegen en alle diensten bekijken. Er wordt bijvoorbeeld ook onderscheid gemaakt tussen ruimte voor gewone fietsen en bakfietsen. Fietsberaad Vlaanderen zorgt ervoor dat de informatie wordt gekoppeld aan mobiliteitsapps van vervoerbedrijven, MaaS-dienstverleners (MaaS = mobility as a service) en de websites van steden en gemeenten. De fiets krijgt zo een volwaardige plaats in het multimodale vervoeraanbod.

Uitgebreid onderzoek van Fietsberaad Vlaanderen toont aan dat vooral comfortabele en diefstalveilige stallingen fietsers over de streep kunnen trekken om nog meer te fietsen. Het is de bedoeling Velopark nog verder te ontwikkelen. Gegevens als open data beschikbaar stellen is maar de eerste stap naar meer beveiliging en toegangscontrole in stallingen. Het platform moet het mogelijk maken de actuele bezettingsgraad van (beveiligde) plaatsen aan te geven, via de cloud digitale fietskluizen te reserveren en op termijn zelfs ongewenst bezoek in de stalling te beperken.

Jouw stallingen op Velopark? Dat kan!

Op maandag 20 januari 2020 van 9u30 tot 14u00 organiseert Fietsberaad Vlaanderen een Velopark-werkdag. Stallingen toevoegen is helemaal niet moeilijk. We willen we je meer vertrouwd maken met de mogelijkheden van het platform. Onder deskundige begeleiding kan je stallingen toevoegen op het platform. De medewerkers van Fietsberaad staan ook klaar om allerhande vragen rond fietsparkeren te beantwoorden op deze werkdag.

 

Velopark-werkdag inclusief broodjeslunch
Maandag 20 januari 2020, 9u30 tot 14u00
Huis Madou (VVSG), Bischoffsheimlaan 1-8, 1000 Brussel
Inschrijven via het online inschrijvingsformulier

 

Smart Mobility Belgium

Velopark kwam tot stand binnen de digitale agenda van de federale overheid en Smart Mobility Belgium, met de steun van de Federale ministers De Backer en Bellot. Fietsberaad Vlaanderen richtte daarvoor een consortium op met MoreLion, Nazka Mapps, iMEC, de Vlaamse en federale overheid, NMBS, Fietsersbond, ProVelo, Fiets & Werk en de Waalse fietsersbond GRACQ.

 

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Vlaming formuleert verwachtingen fietsbeleid steeds sterker

Nieuws

Velopark – een stand van zaken

Praktijk

Fietsparkeren in de openbare ruimte (COVID-19)