Overzicht fietsnieuws 6 – 13 april

Antwerpse Fietsbus meteen groot succes

De fietsbus die havenwerknemers via de Frans Tijsmans- en de Liefkenshoektunnel onder de Schelde naar de haven brengt, is een groot succes. Dagelijks vervoert de fietsbus zo’n 160 tot 240 passagiers, afhankelijk van het weer. De grootste drukte is tussen 6 en 8 uur ‘s ochtends en vanaf 14 uur in de namiddag.

Mortsel verplicht fietsenstallingen bij nieuwbouw en verbouwingen

Voortaan moeten nieuwe woonprojecten in Mortsel verplicht rekening houden met fietsparkeerplaatsen. Mortsel liet opnemen in de nieuwe bouwcode dat er één fietsenstalling per inwoner moet zijn. Dat mag nu ook door bijvoorbeeld een overdekte stalling in de voortuin te plaatsen. Via de nieuwe bouwregel wil Mortsel het gebruik van de fiets stimuleren.

Elektrische bedrijfsfiets voor poetsvrouwen

Een van de grootste private poetswerkgevers ‘Poetshulp Z-O-Vlaanderen, biedt haar poetshulpen voortaan een elektrische fiets aan. Het bedrijf merkte dat vervoer voor veel nieuwe medewerkers een probleem was en wil dit op deze manier oplossen.

De medewerkers betalen een heel beperkte bijdrage en krijgen in ruil daarvoor beschikking over een elektrische fiets, onderhoud en verzekering.

De Lijn roept op om op ‘Mobiele Maandag’ auto te laten staan

Vanaf maandag 16 april lanceert De Lijn de nieuwe campagne ‘Mobiele Maandag‘. Ze roept op om die dag de auto te laten staan en te kiezen om met de bus, fiets of te voet te gaan. Uit een onderzoek bij 1000 Vlamingen bleek dat 93 procent vindt dat het mobiliteitsprobleem steeds erger wordt en dat er dringend oplossingen moeten komen. Als iedereen één dag de auto thuis laat, dan zorgt dat voor 20 procent minder uitstoot.

‘Fietsen door water’ wint architectuurprijs

Het project Fietsen door het Water in Limburg heeft in Australië de award of Excellence gewonnen in de categorie ‘Built Design Award – Small Scale’ op de World Landscape Architecture Awards. De onderscheiding beloont vernieuwende projecten van landschapsarchitectuur. ‘Fietsen door het Water’ moest het als enige Europese deelnemer opnemen tegen enkele sterke Amerikaanse tegenstanders. De award kan een extra boost geven aan de al erg populaire toeristische fietsattractie. Sinds de opening deden al 340.000 fietsers het traject.  ​