Fietsersbond organiseert Kidical Mass voor een kindvriendelijke fietsomgeving


De Fietsersbond organiseert op zaterdag 1 september in samenwerking met de critical masses en andere fietsorganisaties van Gent, Antwerpen, Hasselt, Aalst, Sint-Truiden, Tienen en Ternat voor de eerste keer een Kidical Mass. Het wordt een fietstocht met zoveel mogelijk deelnemers van alle leeftijden: een critical mass speciaal voor kinderen en hun ouders. Met deze actie wil de Fietsersbond bij de aanvang van het nieuwe schooljaar de fietsveiligheid voor kinderen in de schijnwerpers plaatsen.

Met de Kidical Mass richt ze de aandacht op de vele kinderen en hun ouders of andere begeleiders die vanaf september terug dagelijks naar school fietsen. Die fietstocht verloopt niet altijd in ideale omstandigheden, met als gevolg dat het woon-schoolverkeer daalt.

Woon-schoolverkeer daalt

Het woon-school verkeer met de fiets daalt jaar na jaar in Vlaanderen. Terwijl in 2000 nog 40% van de kinderen met de fiets naar school ging, is dat cijfer gedaald tot 31% (onderzoek verplaatsingsgedrag 2016-2017). Onveilige fietsroutes of kruispunten, verkeerschaos aan de schoolpoort zijn de meest gehoorde problemen die fietsers tegenkomen.

Oproep voor een veilige kindvriendelijke fietsomgeving

Deze Kidical Mass is een duidelijke oproep naar beleidsmakers op alle niveaus: de fietsomgeving moet kindvriendelijk zijn. Zelfstandig fietsen – d.w.z. zonder begeleiding van een volwassene – zou voor kinderen vanaf 8 jaar moeten kunnen. Een fietsomgeving die geschikt is voor kinderen is een goede fietsomgeving voor iedereen. Hopelijk kunnen deze kinderen elk jaar op een veiligere én fijnere manier naar school fietsen.

De Kidical mass wordt een fietsfeest voor kinderen. Na de fietstocht eindigen de Kidical masses op een leuke locatie in de stad, waar de kinderen ook nog een extraatje krijgen.

Waar en wanneer?

Alle Kidical Masses vinden plaats op zaterdag 1 september 2018, met uitzondering van die in Antwerpen.

Aalst: 16u – 17u30, Werfplein
Antwerpen: 18u (opgelet! op 31/8), Theaterplein 1
Brussel (nog niet bepaald of er een kidical mass zal plaatsvinden)
Gent: 14u – 17u, Woodrow Wilsonplein 1
Hasselt: 14u -16u, Molenpoortplein
Sint-Truiden: 14u – 15u, Station
Ternat: 18u-19u30, Statiestraat 37 (Park Kruikenburg)
Tienen: 14u – 17u, de fontein op de Grote Markt