Investeringen voor stijgend woon-werkverkeer met de fiets

De fiets wordt steeds vaker gebruikt voor woon-werkverkeer, dat blijkt uit cijfers van de VAB. In heel Vlaanderen is het aantal pechinterventies dit jaar met 42 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen is de stijging het grootst: respectievelijk 78 en 81 procent van de pechgevallen dit jaar gebeurde daar tijdens de werkweek.

Ook in Vlaams-Brabant wordt de fiets vaak gebruikt voor woon-werkverkeer. Vooral op maandag en dinsdag, twee filegevoelige dagen, wordt er het meest gefietst. In Limburg en West-Vlaanderen gebeuren slechts 7 op 10 van de pechgevallen op weekdagen. Daar wordt dus ook tijdens het weekend meer recreatief gefietst.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) trekt bovendien 1,07 miljoen euro uit als steun voor 27 Antwerpse bedrijven die het woon-werkverkeer duurzamer maken. Zo breidt het Algemeen Ziekenhuis Turnhout met 38.000 euro uit het Pendelfonds haar fietsenstalling uit met tweehonderd extra plaatsen en installeert Cargill NV uit Mechelen voor 37.000 euro veertig oplaadpunten voor elektrische fietsen.