Gemeenten kiezen steeds meer voor de fiets


Fietsers slaan rechts af door rood in Sint-Niklaas

Sint-Niklaas plaatste in de Moerlandstraat een verkeersbord dat rechts afslaande fietsers, die richting zwembad gaan, toelaat om door het rood te rijden. De maatregel ging gepaard met een infocampagne. Want wanneer een fiets rechts afslaat door het rood, heeft die geen voorrang meer. De stad denkt ook na over het experimenteren met ‘vierkant groen’, waarbij alle fietsers en voetgangers samen groen krijgen op kruispunten. Lees hier meer over het proefproject Alle Fietsers Tegelijk Groen in Hasselt.

Menen neemt deel aan Testkaravaan

Menen neemt in het najaar deel aan de Testkaravaan waarbij werknemers van de stad tijdens een bepaalde periode een (vouw-, bak- of elektrische) fiets kunnen uittesten om te pendelen. De stad zal niet meer inzetten op extra laadpunten voor elektrische fietsen omdat het stadsbestuur aangeeft dat deze voorbijgestreefd zijn nu e-bikes een veel grotere actieradius hebben.

Maldegem gaat voor fietsstraat

Maldegem zal in 2018 een deel van de Westeindestraat in het centrum van de gemeente ombouwen tot een fietsstraat. Auto’s zullen daar verplicht worden om achter de fietsers te blijven rijden. Het is een opvallende maatregel, vermits het over de drukste centrumstraat van de gemeente gaat. Volgens het gemeentebestuur een bewuste maatregel om doorgaand verkeer dat niet in het centrum moet zijn, te ontmoedigen. Fietsberaad Vlaanderen licht de fietsstraat hier graag kort even toe.

Nu ook Blue-Bike aan station Poperinge

Aan het station van Poperinge werd een Blue-Bikesysteem in gebruik genomen. Een fiets huren kan voor het goedkope bedrag van 1,15 euro per 24 uur. Poperinge hoopt zo het bedrijventerrein en de scholen nog toegankelijker te maken.

Harelbeke voorziet douches voor fietsende werknemers

Harelbeke zal douches installeren voor werknemers die op een duurzame manier pendelen. Die komen er in de oude academie naast het stadhuis, in de vroegere klaslokalen. Het gemeentebestuur geeft aan dat ze het personeel willen aanmoedigen om met de fiets te komen werken, maar ziet zelf in dat een tekort aan sanitair niet logisch is. Voorlopig dienen fietsers zich op te frissen aan de lavabo’s in de toiletten.