Fietsnieuws overzicht 31 maart – 6 april


Fietsostrade gezonder dan drukke verkeersas

Je fietsroute aanpassen aan het verkeer kan je gezondheid aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit metingen van een bio-ingenieur, die een fietsostrade in het Antwerpse vergeleek met een traject langs drukke steenwegen.

Een bio-ingenieur fietste met meetapparatuur in het voorjaar van 2017 dagelijks tijdens de spitsuren van Kontich naar Antwerpen. 40 keer deed hij dat via de rustige fietsostrade, 40 keer koos hij voor de drukke verkeersaders.

De fietsostrade was negen km lang en 600 meter langer dan het andere traject. Maar de omweg ging gepaard met een veel lagere vervuiling. Op het drukke traject lag de concentratie van roet bijna drie keer hoger dan op de fietsostrade en ook het aantal ultrafijne stofdeeltjes, oorzaak van veel hart- en luchtwegproblemen, lag een vijfde hoger op wegen met veel gemotoriseerd verkeer.

​Kortrijk legt fietstunnel aan voor studenten

De stad Kortrijk investeert samen met de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) en de universiteit van Gent, campus Kortrijk, in een fiets- en voetgangerstunnel onder de spoorweg Kortrijk-Roeselare.

De tunnel komt er het academiejaar 2018-2019. De hogeschool betaalt een derde van de kostprijs.

Hasselt haalt 1000 weesfietsen van straat

In 2017 haalde stad 867 en in 2018 al 158 weesfietsen van straat. Weesfietsen zijn fietsen die al lange tijd niet meer worden gebruikt en waarvan de eigenaar niet terug te vinden is. Vooral gemeenschapswachten vinden de verlaten fietsen, net als politie en alerte burgers. De fietsen krijgen een label en wanneer dat na drie weken nog aan de fiets hangt, haalt het Fietspunt hen op.

Alle fietsen zijn de bekijken op www.gevondenfietsen.be. Slechts 30 mensen kwamen achteraf hun fiets nog ophalen, de rest wordt na drie maanden eigendom van het Fietspunt.

​​Antwerpen opent 15de buurtfietsenstalling

De stad Antwerpen opende de vijftiende buurtfietsenstalling. De stalling ligt in de Delftstraat en biedt plaats aan 32 fietsen en 3 bakfietsen.

Wie een plaats in de stalling wilt huren, betaalt 5,45 euro per maand voor een fiets en bijna het dubbele voor een bakfiets. Antwerpen heeft nu een totaal van 760 fietsstaanplaatsen verdeeld over 15 buurfietsenstallingen en 23 fietstrommels. Meer dan 80 procent daarvan is verhuurd.

Coolblue zal pakjes bezorgen per fiets

Het e-commercebedrijf Coolblue zal vanaf de zomer pakjes bezorgen met de fiets. Daarvoor zal ze 100 fietskoeriers in dienst nemen, met een vast contract. In Nederland startte Coolblue deze week al met bezorgingen per fiets, in onder andere Eindhoven en Den Haag.