Elektrische fietsers leveren 95 procent van de tijd fysieke inspanning

Een Noorse studie van acht elektrische fietsgebruikers tussen de leeftijd van 23 en 54 jaar bevestigt een eerdere studie dat elektrisch fietsen 95% van de tijd fysieke inspanning vraagt.

Het zuurstofgebruik van de groep deelnemers werd getest met behulp van een draagbaar analysetoestel. De zes mannen en twee vrouwen werd gevraagd om eerst een vlakke en heuvelachtige route met een gewone fiets te rijden. Daarna deden ze hetzelfde, maar dan met een elektrische fiets, met maximale ondersteuning.

De resultaten sluiten uit dat elektrische fietsers zouden ‘valsspelen’ door met ondersteuning te fietsen. Bij elektrisch fietsen bleek dat de gebruikers 8.5 keer actiever waren dan in rustpositie. Bij een gewone fiets was dat 10,9 keer actiever, een marge die kleiner was dan eerder werd aangenomen.

Bovendien ontdekten de apparaten die de longuitkomst registreerden dat bij gewoon fietsen 58% van de longcapaciteit gebruikt werd. Met elektrische ondersteuning is dat 51% bij elektrische ondersteuning. Dat is slechts 12% verschil in output tussen de twee methoden.

De mediane tijd besteed aan het fietsen op de twee routes toonde aan dat de e-bike 21% sneller was om de reis te voltooien.

Elektrische fietsers leveren 95 procent van de tijd fysieke inspanning