De Leuvense Fietsschool leerde 130 volwassenen fietsen in 2018


De Fietsschool van Leuven leerde vorig jaar 130 (jong)volwassenen fietsen, waarvan ruim 60% van de deelnemers 6 maanden na hun lessen nog altijd fietst.

60% blijft fietsen, 25% fietst dagelijks

Elk jaar onderzoekt Mobiel 21 welk effect de lessen van Fietsschool Leuven hebben en verzamelt ze die informatie via een enquête aan het begin en einde van een lessenreeks en een herhaling na 6 maanden.

Enkele opvallende resultaten:

  • Zes maanden na afloop van de fietslessen blijkt dat 60% van de cursisten zijn blijven fietsen.
  • Eén op vier fietst na afloop nog dagelijks.
  • Ook bij degenen die niet meer fietsten nadien, is er nog wel de wens om te fietsen (75%).
  • De fiets wordt vooral functioneel gebruikt: om naar het werk of de stageplaats te gaan en om boodschappen te doen.
  • De meerderheid van de nieuwe fietsers geven aan dat ze zich beter voelen sinds ze kunnen fietsen, dat ze gemakkelijker op hun bestemmingen geraken en nieuwe plekken ontdekken met de fiets.

Vrouwen tussen 20 en 49 jaar oud

9 op 10 deelnemers zijn vrouwen. 88% is tussen 20 en 49 jaar oud. De deelnemers hebben in totaal 27 verschillende nationaliteiten. De meerderheid vindt zijn weg naar de Fietsschool via vrienden en familie (29%). Andere belangrijke toeleidingskanalen zijn Open School (18%), de dienst diversiteit van de stad Leuven (11,5%) en het OCMW (5%).

Een lessenreeks telt 15 lessen. Vanaf les 3 kunnen de meeste deelnemers trappen. Vanaf de 6de les kan een meerderheid goed genoeg fietsen voor een rit op straat. Vanaf les 12 is de meerderheid vaardig genoeg om op straat te fietsen in stadsverkeer. Na afloop behaalt bijna 80% van de deelnemers die begonnen aan de opleiding een fietsdiploma.

Positieve invloed op emancipatie en zelfstandigheid

De Fietsschool is een samenwerking tussen Mobiel 21, de dienst diversiteit & gelijke kansen van de stad Leuven en verschillende partners. De stad startte in 2004 met fietslessen voor vrouwen. Sinds 2012 organiseert Mobiel 21 fietslessen voor alle volwassenen die willen leren fietsen. Doorheen de jaren is gebleken dat leren fietsen een enorm positieve invloed heeft op emancipatie en zelfstandigheid. Mensen worden niet alleen onafhankelijker voor hun verplaatsingen, ze worden ook gezonder, socialer én mobieler (naar werk, naar opleiding, met kinderen, hobby’s …).

“Het is mooi om te zien hoe we met de Fietsschool de wereld van de deelnemers echt verruimen. Ineens is de afstand tot winkels, scholen en andere fijne ontmoetingsplaatsen vlot te overbruggen.” (Lalynn Wadera, schepen van Diversiteit en Onderwijs Stad Leuven)

“Na 8 jaar kunnen we met zekerheid zeggen dat leren fietsen de kansen op zinvolle sociale interacties, de autonomie en de zelfwaarde van vrouwen én mannen verhoogt. Bovendien werkt fietsen roldoorbrekend in die zin dat het vrouwen versterkt in hun zelfstandigheid (niet meer afhankelijk van familie voor vervoer) en als kostwinner (bijvoorbeeld in dienstenchequesector). Niet zelden zien we dat onze leerlingen rolmodellen worden in hun gemeenschap.” (Jan Christiaens, projectleider bij Mobiel 21)

Fietsschool Familiedag 

Met De Fietsschool bouwt Mobiel 21 ook aan een langetermijnrelatie met deelnemers. Daarom organiseert het komende zondagnamiddag 9 juni de eerste Fietsschool Familiedag op het Blauwputplein in Kessel-Lo, de plek waar het voor veel leerlingen ooit begon. De Fietsschool Familiedag brengt iedereen die de voorbije 8 jaar betrokken was bij De Fietsschool weer samen: leerlingen en oud-leerlingen, hun familie, lesgevers, partners, buren, vrijwilligers … Deelnemers kunnen zich verwachten aan een fietsfeest met tweedehands fietsverkoop, loopfietsenparcours, workshops fietsherstel, testen van fietssystemen en lekkere hapjes en drankjes.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Deelbakfietsen en gratis blue-bikes in Leuven

Nieuws

Deel van Leuvense binnenstad wordt fietszone (Covid-19)