Corona-crisis beïnvloedt het deelfietsgebruik


De corona-maatregelen hebben ook hun effect op het deelfietsgebruik. De voorbije dagen waren er al berichten van enkele deelfietsbedrijven dat ze hun activiteiten tijdelijke verminderden of zelfs stopzetten. Gelijktijdig met die communicatie organiseerde Fietsberaad Vlaanderen een korte bevraging bij de verschillende aanbieders. We vergeleken de week van 2 tem 8 maart (net voor de corona-maatregelen van start gingen) met die van 16 tem 22 maart.

Uit de bevraging blijkt dat op Vlaams niveau het deelfietsgebruik tot minder dan 1/3 terugliep. In de eerste week van maart werden nog bijna 130.000 ritten afgelegd, twee weken later was dat aantal gezakt tot 42.000. Dezelfde terugval was er ook op dagelijkse basis.

Tot 80% minder fietsritten met deelfietsen

Toch zijn er enkele opvallende vaststellingen. De terugval van fietsdeelsystemen die op stedelijke of gemeentelijke schaal functioneren, is beperkter. Daar worden er 60 tot 75% minder fietsritten afgelegd. Fietsdeelsystemen die op regionaleschaal functioneren kennen een terugval tot ruim 80%. Een verklaring zou kunnen zijn dat zij sterk afhangen van het aanbod en het gebruik van het openbaar vervoer op Vlaams niveau (het zogenaamde natransport of ‘last mile’). Ook bij het openbaar vervoer wordt slechts 15% van het normaal aantal reizigers opgemeten. terwijl stedelijke systemen ook de behoefte invullen voor mensen die zelf uberhaupt geen fiets hebben.

De vermelde cijfers zijn, zoals vermeld, een momentopname maar natuurlijk wel een belangrijke indicatie. Het gebruik van deelfietsen is doorheen het jaar ook sterk afhankelijk van andere omstandigheden (weer, plaatselijke evenementen, moment van de week,…). Intussen heeft één aanbieder laten weten dat het tijdelijk zijn activiteiten stopzet. Een andere aanbieder stelde in de bevraging uitdrukkelijk de vraag naar steunmaatregelen.

De vijf deelfietsaanbieders (Blue-bike, Cloudbike, Donkey Republic, Mobit en Velo-Antwerpen) beheren samen precies 8000 deelfietsen. In 2019 legden deze deelfietsen meer dan 7,3 miljoen ritten af. 4 aanbieders bieden deelfietsen aan op meer dan 1000 locaties. Een aanbieder biedt zijn fietsen aan via het systeem van freefloating, in 10 gemeenten. Gemiddelde legt elke deelfiets per dag 2 ritten af.

Dit vind je zeker ook interessant

Rapport

Rapport Deelfietssystemen: 8 cases doorgelicht

Nieuws

Vlaming formuleert verwachtingen fietsbeleid steeds sterker

Nieuws

Brussel kiest voor cargofietsen met Cairgo