Brengt jouw gemeente fietsparkeren in kaart?


Voldoende fietsparkeerplekken aanbieden is voor steden en gemeenten een steeds grotere uitdaging. Het groeiende fietsverkeer en de toenemende diversiteit aan fietsen is daar niet vreemd aan. Fietsberaad Vlaanderen wil een tool ontwikkelen waarmee lokale besturen vat kunnen krijgen op de problematiek.

Waar vinden fietsers makkelijk een parkeerplaats? Welke stallingen zijn overvol? En welke zijn onderbenut? Behoeft de stalling onderhoud, zijn er veel weesfietsen? Is er voldoende aanbod voor buitenmaatse fietsen zoals cargobikes? Het is voor wegbeheerders vaak moeilijk fietsparkeervoorzieningen op te volgen en deze vragen goed te beantwoorden.

Voor het project vertrekken we van de gegevens die beschikbaar zijn op VeloPark. Dat platform werd in 2019 gelanceerd en biedt een overzicht van alle stallingen in de gemeente. Steeds meer lokale besturen maken er gebruik van. Meer dan 2600 stallingen zijn in het platform opgenomen. Ook slimme “stads-apps” en routeplanners kunnen gebruik maken van de gegevens om hun tool rijker te maken. Maar voor lokale besturen is het vooral een handig dashboard met een overzicht van de stallingen dat ze makkelijk kunnen delen met anderen. Die functionaliteiten willen we nu verder uitbreiden.

Daarvoor werkt Fietsberaad Vlaanderen samen met ProVelo aan een kader voor fietsparkeertellingen, met ondersteuning van de FOD Mobiliteit. Als basis gebruiken we de gegevens uit VeloPark, hét digitaal platform met alle informatie over fietsstallingen. We zoeken nog een 10-tal gemeenten, zowel Vlaamse, Brusselse als Waalse, die mee willen werken aan de ontwikkeling van het kader voor fietsparkeertellingen. We ontwikkelen het kader samen met de proefgemeenten en willen het ook testen op het terrein.

Heeft jouw gemeente interesse? Mail dan uiterlijk op 25 maart naar wout.baert@fietsberaad.be.

Meer informatie over VeloPark: www.velopark.be

Dit vind je zeker ook interessant

Artikel

Modernisering van fietskluizen aan Nederlandse stations

Artikel

Fietsparkeren in Eindhoven: van beleid tot praktijk

Nieuws

Tien cijfers over fietsparkeren aan Nederlandse treinstations