Blue-bike krijgt 1 miljoen euro extra


Er wordt 1 miljoen extra vrijgemaakt voor Blue-bike, als boost voor de trein- en busfietsers. De investering komt er na de vraag van Vlaams parlementslid Dirk de Kort in het Vlaams Parlement. Minister Ben Weyts antwoordde daarop dat er 1 miljoen euro extra zal worden vrijgemaakt nu Vlaanderen meerderheidsaandeelhouder is geworden van de blauwe fiets.

In Nederland gebeuren er steeds meer fietsverplaatsingen naar bus- en treinstations. In 2018 kwamen er 200 000 abonnees bij zodat in men in september afklokte op maar liefst 700 000 abonnees. De NS besloot daarop om 6 000 extra fietsen bij te bestellen. In 2017 werden 3,2 miljoen ritten op deze deelfiets afgelegd. Dat is een forse stijging ten opzichte van de 2,4 miljoen ritten in 2016 en de 1,9 miljoen in 2015.  De groei van het (deel)fietsgebruik zorgt ook voor een duidelijke groei van het gebruik van het openbaar vervoer.

In Vlaanderen heeft de fiets ook heel wat potentieel in combinatie met het openbaar vervoer. Vandaag zijn de blauwe Blue-bike fietsen te vinden bij meer dan 50 stations – goed voor om en bij de 20 000 abonnees en 200 000 ritten per jaar. Er is dus nog een hele weg af te leggen tot we aan de cijfers uit Nederland komen.

Dirk de Kort: “Ik ben verheugd dat het aanbod van Blue-bike aanzienlijk wordt uitgebreid en dat er een combi-abonnement komt met andere diensten van De Lijn, Cambio en andere diensten. Het is ook goed nieuws dat er meer locaties komen aan treinstations, mobipunten en grote bushaltes mét goede fietsenstallingen.”

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Vlaming formuleert verwachtingen fietsbeleid steeds sterker

Nieuws

Brussel kiest voor cargofietsen met Cairgo

Nieuws

MIT houdt proefproject met autonome fietsen