Automatisch lager zadel bij e-fiets voor senioren

Een elektrische fiets met een zadel dat automatisch naar beneden gaat bij lagere snelheden, zodat senioren het evenwicht kunnen behouden. Dat is SOFIE, de Slim Ondersteunende Fiets.

Door het groeiende aantal speed pedelecs en elektrische fietsen, stijgt ook het aantal ongevallen met deze tweewielers. Nederlandse onderzoekers zochten naar een oplossing om de elektrische fiets veiliger te maken en kwam uit op de SOFIE. De fiets is niet alleen veiliger, hij dicht ook de kloof tussen de elektrische fiets en een scootmobiel, zodat senioren en mensen met een beperking toch mobiel kunnen blijven.

Meer stabiliteit

De fiets biedt ondersteuning bij het opstappen en het wegfietsen. De fiets heeft een steilere balhoofdhoek, kleinere banden en een kortere wielbasis. Het lage frame maakt het gemakkelijker om op de fiets te gaan zitten. Het zadel gaat dan weer naar beneden wanneer er traag gefietst wordt. Vooral senioren fietsen trager, waardoor ze vaak hun evenwicht verliezen. Het lagere zadel brengt het gewicht centraler en zorgt dus voor meer stabiliteit. Bovendien is de snelheid die je met de fiets kan halen, beperkt tot 18 km/u.

Voorlopig is het wel nog zoeken naar fabrikanten die het product op de markt willen brengen. De Nederlandse universiteit benaderde al enkele producenten, maar tot nu toe was nog niemand geïnteresseerd.

Foto: Universiteit Twente

Automatisch lager zadel bij e-fiets voor senioren