Antwerpen stapt in project voor fietsparkeerplatform


De stad Antwerpen ondertekende het charter van het project VeloPark.be om data van fietsenstallingen als open data beschikbaar te stellen en mee te werken aan de verdere ontwikkeling van een fietsparkeerplatform. Met VeloPark.be wil Fietsberaad Vlaanderen een overkoepelend platform bouwen dat de gegevens van alle bewaakte fietsenstallingen in België verzamelt.

In 2018 lanceerde de minister van Digitale Agenda Alexander De Croo en de minister van Mobiliteit François Bellot de Smart Mobility Call. Fietsberaad Vlaanderen diende naar aanleiding hiervan een project in om een fietsparkeerplatform te realiseren. De stad Antwerpen zei op 20 juli 2018 al toe om dit project te ondersteunen indien het geselecteerd zou worden. Ongeveer een maand later werd die selectie bevestigd.

Na de selectie werkte Fietsberaad Vlaanderen met de steden Antwerpen, Gent en Leuven verder aan een open data standaard voor fietsparkeren. Het project kreeg de naam VeloPark.be. Het doel is om tegen oktober 2019 open data rond fietsenstallingen te publiceren en te delen met mobiliteitsplatformen. De ‘open data standaard’ die ontwikkeld wordt, laat steden en gemeenten toe de gegevens op hun eigen website te publiceren. VeloPark.be verzamelt de data zelfstandig, bundelt ze en stelt ze opnieuw ter beschikking.

Velopark.be is een eengemaakt en overkoepelend platform dat dezelfde structuur gebruikt om gegevens van alle fietsenstallingen te beschrijven. Zo zal men kunnen raadplegen waar een fiets veilig en comfortabel kan achterlaten in de buurt of tijdens de verplaatsing naar het werk, bijvoorbeeld in combinatie met bus of trein. Daarnaast worden de gegevens als open data beschikbaar gesteld, zodat ze opgenomen kunnen worden in online kaarten, websites, routeplanners en navigatiesoftware.

 

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Fietsparkeren in de openbare ruimte (COVID-19)

Praktijk

Circulatieplan voor fietsparkeren (COVID-19)

Nieuws

Snel zelf aan de slag dankzij instructiefilmpjes www.velopark.be