Antwerpen krijgt slimme Blue-bikes


Het Antwerpse stadsbestuur lanceert, samen met partner Ethias, het project “Antwerp Smart Blue-bike”. De lancering van slimme Blue-bikes past in de strategie van ‘Slim naar Antwerpen’, die inzet op slimme mobiliteitsoplossingen in de regio. Dit nieuwe project focust op het gebied dat hinder ondervindt van de Oosterweel-werken.

Blue-bikes met slim slot

Blue-bikeabonnees kunnen op 66 locaties in België een Blue-bike ontlenen via een sleutelautomaat. De automaat geeft een sleutel vrij waarmee de abonnee het slot van een fiets kan openen. Om de rit te beëindigen deponeert hij de sleutel in de automaat. Dat is de huidige gang van zaken en die werkt nog steeds heel goed.

De nieuwe Antwerpse Blue-bikes krijgen een slim slot dat gebruik maakt van de mogelijkheden van IoT (internet-of-things). Het slimme slot heeft een geïntegreerde GPS-module en gaat open met een contactloze Blue-bikekaart of MoBIB-kaart. De locatie met slimme Blue-bikes wordt afgebakend met zogenaamde geofencing. Wanneer de abonnee het slot vergrendelt in de afgebakende parkeerzone, sluit hij automatisch ook zijn rit af. De lancering van de slimme Blue-bikes loopt samen met de lancering van een Blue-bike-app waarmee klanten een Blue-bike kunnen ontlenen en hun ritten kunnen consulteren. De fietsen met slimme sloten moeten het gebruiksgemak verhogen voor de fietser, en een betere modal shift ondersteunen in het noorden van Antwerpen. De Blue-bikes in Antwerpen zorgden de voorbije twee jaar voor ruim 1,5 miljoen minder autokilometers.

Gefaseerde aanpak

In Antwerpen kan je vandaag aan drie treinstations Blue-bikes ontlenen: Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal en Antwerpen-Zuid. Om het noorden van de stad beter te bedienen en congestie te helpen vermijden aan de Oosterweel-werken plant Blue-bike nieuwe locaties met de slimme Blue-bikes in de omgeving van Luchtbal, Ekeren, Noorderdokken en de P&R Havanasite.

Om de nieuwe technologie eerst grondig te testen, start in augustus een proefproject aan Antwerpen-Centraal. Als die testen goed verlopen, opent begin september, in overleg met Slim naar Antwerpen, een nieuwe locatie met de slimme Blue-bikes.

Voordelig tarief

Om het nieuwe aanbod een vliegende start te geven, komen Slim naar Antwerpen en de Vlaamse overheid tegemoet in de ritprijs vanaf de lancering tot 15 november 2021. Hierdoor zakt het tarief voor een Blue-bikeabonnee van 3,15 euro naar 1,15 euro per rit van maximaal 24 uur.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Word gratis lid bij Blue-bike tijdens de zomermaanden

Nieuws

Vlaming formuleert verwachtingen fietsbeleid steeds sterker