Antwerpen krijgt nieuwe deelfietsen


Naast de bekende Velo’s, krijgt Antwerpen er vandaag ook 300 nieuwe deelfietsen bij. De lichtblauwe tweewielers zijn van het lokale initiatief Cloudbike en kan je ook zonder abonnement gebruiken. Via een app betaal je telkens voor de duur van de rit. Je deelfiets achterlaten kan in de virtuele dropzones.

Via app en per rit

Via de Cloudbike-app kan je op zoek naar de meest dichtstbijzijnde fiets, die je dan met je smartphone ontgrendelt. Na gebruik laat je je fiets achter in een vooropgestelde virtuele dropzone en sluit je het slot manueel. Daardoor krijgt de app het bericht dat de rit is afgelopen en wordt de betaling verwerkt. Een rit kost een halve euro voor de eerste tien minuten. Daarna betaal je amper 5 eurocent per minuut. Een ritje van 30 minuten kost dus slecht 1,5 euro. Met een dagpas van 7 euro mag je gedurende 24 uur een onbeperkt aantal ritjes maken. Omdat de Cloudbike een klassiekere fiets is, is hij, meer dan de Velo, geschikt voor langere afstanden.

Droppen in zones 2000 en 2018

De nieuwe deelfietsen starten in de binnenstad, met 50 dropzones. Enkel in die zones kan je je fiets achterlaten of ontlenen, de controle gebeurt via gps en je smartphone. Voordeel met dit systeem is dat je tijdelijk een extra zone kan toevoegen, tijdens bijvoorbeeld een evenement. Als het systeem aanslaat, kunnen ook andere gebieden bediend worden.

Pilootproject voor strooifietsen

Antwerpen wil met het Cloudbike-project zien hoe goed het achterlaten van fietsen in dropzones verloopt. Bovendien wil de stad via dit project ondervinden welke afspraken er zeker moeten opgenomen worden wanneer er andere aanbieders van strooifietsen zich zouden vestigen.

Check zeker ook ons rapport over deelfietsen. Dat schetst een overzicht van de verschillende vormen van deelfietsen, bespreekt de voor- en nadelen een geeft je enkele nuttige tips om als lokale overheid hiermee aan de slag te gaan.