Antwerpen bevraagt deelfietsenmarkt


De stad Antwerpen verspreidde deze week een marktbevraging rond deelfietsen. Samen met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel én het Havenbedrijf wil de stad meer te weten komen over de opschaling van bestaande deelfietssystemen. In het bestek wordt verwezen naar ontwikkelingen in de vervoerregio. Nu al zijn er in de stad en een aantal gemeenten van de vervoersregio verschillende systemen actief. Maar dat kan nog ruimer én beter op elkaar afgestemd, zo denken de initiatiefnemers.

Het is de stad vooral te doen om de randvoorwaarden van een succesvol uitbreiding beter te kennen. De opschaling moet de vervoerregio ook helpen om het deel van 50% duurzame verplaatsingen (te voet, fiets, openbaar vervoer) binnen de regio te bereiken. Aanbieders van deelfietssystemen kunnen hun inzichten en hun voorgestelde aanpak toelichten. De initiatiefnemers willen die informatie gebruiken om de opschaling van deelfietssystemen beter te kunnen inschatten. Nadien kan dan eventueel een overheidsopdracht volgen.

Nu al zijn er in de vervoersregio zo’n 5000 deelfietsen beschikbaar. De stad Antwerpen denkt dat er in de ruime regio ruimte is voor 2710 extra deelfietsen op 347 locaties. Aanbieders wordt gevraagd naar hun manier van werken, de technische mogelijkheden, hun business model en de timing waarbinnen deze opschaling gerealiseerd kan worden. Een belangrijk punt voor de stad Antwerpen is ook de integratie met MaaS (mobility as a service) en interoperabiliteit met andere systemen.

Geïnteresseerde partijen kunnen dit bestek hier terugvinden.

In de kennisbank van Fietsberaad is ook veel informatie over deelfietsen beschikbaar. We leggen bovendien de laatste hand aan een advies over deelfietsen én de aanpak binnen vervoerregio’s. In de loop van september zou dit advies beschikbaar moeten zijn.

Dit vind je zeker ook interessant

Document, Rapport

Een fietsdeelsysteem voor de vervoerregio’s

Nieuws, Geen onderdeel van een categorie

Blue-bike realiseert 1 miljoenste rit

Document, Magazine Sterk Fietsbeleid

Lees ons magazine Sterk Fietsbeleid van juni 2019